Volledig scherm
inbreker © shutterstock

Roemeense dieven cel in na diefstal van 152 mobiele telefoons

Twee Roemenen van 39 en 40 jaar zijn vandaag veroordeeld tot vijf maanden cel. Volgens de politierechter heeft het duo zich schuldig gemaakt aan een inbraak bij een bedrijf in Bodegraven.

De twee werden op 28 januari 2018 met hun auto gesignaleerd op de veerboot van Engeland naar België. Vandaar reisden ze door naar Nederland, waar het duo op 29 januari een voorverkenning deed. Vervolgens braken ze in bij het Bodegravense bedrijf dat handelt in tweedehands telefoontoestellen. Nog diezelfde nacht, in de vroege ochtend van 30 januari werden ze aangehouden.

Quote

Vanaf moment van binnen­komst in Nederland hadden ze kennelijk maar één doel: die inbraak plegen

Officier van justitie

De politie zag de Roemenen rond 1.00 uur 's nachts door Bodegraven rijden met afgedekte kentekenplaten. Toen de politie hen achterna ging, reed de auto heel hard weg. Daarbij maakte het duo zich schuldig aan vele verkeersovertredingen. Zo reden ze met 190 kilometer per uur over de N11, haalden in over een doorgetrokken streep, maakten zich schuldig aan spookrijden en raakten diverse keren in een slip.

Tijdens de achtervolging kwam bij de politie de melding binnen van de bedrijfsinbraak. Zodoende konden de agenten een verband leggen. Na een achtervolging van bijna 10 minuten liep de weg dood en probeerden drie of vier inzittenden te voet te vluchten.

Twee van hen konden - onder andere dankzij de inzet van de politiehelikopter - worden aangehouden. Een van hen bekende de inbraak waarbij onder meer 152 mobiele telefoons werden gestolen. Die zijn net als de andere gestolen spullen aangetroffen in de vluchtauto. De ander verklaarde dat hij niets wist van de inbraak en hij pas daarna was ingestapt. Dat leek onwaarschijnlijk omdat het signaal van zijn telefoon nabij het Bodegraafse bedrijf was opgepikt en de man bij de voorverkenning was herkend.

De politierechter maakte er dan ook korte metten mee en veroordeelde de twee tot vijf maanden cel. De officier van justitie benadrukte in haar requisitoir de ernst van zogeheten mobiel banditisme. ,,Beide verdachten maakten deel uit van een groep die, voor zover uit het dossier blijkt, geen enkele binding met Nederland hebben en hier slechts kwamen om te roven en te stelen. Vanaf moment van binnenkomst in Nederland hadden ze kennelijk maar één doel: die inbraak plegen in georganiseerd verband.”

Wie de andere inzittenden waren, is niet duidelijk geworden tijdens het onderzoek.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195