Roy Bakker met ambities naar WK karten in Le Mans

Een tijdstraf kostte Roy Bakker (26) twee jaar geleden zijn kansen op de WK-titel. Komende week verschijnt de Hazerswoudse karter voor de negende keer aan de start van het WK in de klasse Supershifter (175cc met 52 pk).

In alle vroegte is Roy Bakker vanochtend met zijn bus en aanhanger vertrokken richting het Franse Le Mans. De vijfvoudig Nederlands kampioen zal daar samen met zijn vader voor een mooi resultaat gaan. 

Volledig scherm
In Le Mans doet Roy Bakker een gooi naar de WK-titel. © Archiefbeeld

,,Als ik het podium haal ben ik natuurlijk erg blij, maar ik ga voor de winst. Anders reis ik ook niet af naar Frankrijk", aldus Bakker. Makkelijk wordt het niet. ,,Er staat geen groot team achter ons, zoals wel het geval is bij de concurrentie. Mijn vader en ik doen het helemaal zelf. De grote teams hebben meerdere karts en proberen meer instellingen uit, waardoor ze met de beste set-up de baan op gaan.”

Als 7-jarig jongetje begon Bakker in de kart. ,,Mijn vader vertelde mij dat wanneer ik een bepaalde tijd zou rijden, ik mijn eerste wedstrijdmotor zou ontvangen. Uiteraard had ik die tijd dezelfde middag nog geklokt. Vervolgens ben ik in Rotterdam clubkampioenschappen gaan rijden en ook die zette ik al snel op mijn naam. Sinds mijn twaalfde ben ik EK's en WK's afgegaan.’’

Vorig jaar kon hij niet meedoen wegens een gebrek aan budget, maar het jaar daarvoor bewees Bakker bij de top van het deelnemersveld te horen. ,,Ik won toen de pre-finale waarin de startpositie voor de race wordt bepaald, maar ik kreeg een tijdstraf van tien seconden. Dit gold ook voor mijn concurrent op de tweede plek. De speaker riep toen ook tijdens de wedstrijd om dat het echte titelgevecht rond plek tien werd uitgevochten. Jongens waartegen ik toen reed zijn nu gestopt, maar ik zal zeker niet eventjes wereldkampioen worden en ik moet er hard voor werken. Er komen natuurlijk ook nieuwe coureurs bij."

Zo min mogelijk punten

Van dinsdag tot en met zaterdag is Bakker bezig om een optimaal resultaat te behalen. ,,We starten met een kwalificatie, waaruit de startposities voortvloeien voor de heats. Daar scoor je punten. Met een eerste plaats krijg je nul punten en dat telt naar onderen op. Het is de bedoeling om zo min mogelijk punten te verzamelen. Degene met de minste punten start in de prefinale als eerst", schetste Bakker.

,,Het is belangrijk om alles er uit te halen. Het materiaal is van iedereen gelijk. Er is ook nog een andere koningsklasse waarbij de coureurs aan hun wagen mogen sleutelen. Dan race je echt tegen geld. In deze klasse is dat eerlijker, want het gaat om de beste rijder. Niemand geeft tijdens de race ook maar een beetje ruimte waardoor inhalen erg moeilijk is", benadrukt Bakker nog maar eens op weg naar misschien wel zijn laatste kans op de wereldtitel. 

,,Het kost onwijs veel geld, dus het is maar de vraag of we de komende jaren nog voldoende sponsoren bij elkaar kunnen brengen."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195