Volledig scherm
Sara Haverkamp heeft met haar werkstuk ‘Making of breaking the news?’ een award gewonnen. © Peter Franken

Sara scoort na prijs KNAW ook diploma

Het feest is compleet voor Sara Haverkamp (18) uit Alphen. Nadat zij eerder deze week aan de haal ging met de eerste prijs van de KNAW, kreeg zij gisteren uitsluitsel over haar vwo-examen; geslaagd!

Groen licht dus om na de zomervakantie in Rotterdam te gaan studeren. Daar gaat ze aan de Erasmus Universiteit het International Bachelor’s Programme Communication and Media doen.

Studiebeurs

Met de onderwijsprijs haalde Sara een studiebeurs van 2000 euro binnen. Ze won van alle andere vwo-kandidaten met het profiel cultuur en maatschappij. Sara onderzocht in ‘Making of breaking the news?’ hoe de presidenten Poetin en Trump omgaan met de media. Ze vroeg zich af of journalisten in Rusland en de Verenigde Staten hun werk nog wel kunnen doen.

Voor haar onderzoek sprak ze ook met experts. Zo interviewde ze een Britse Ruslandcorrespondent en sprak ze met een Amerikaanse hoogleraar politicologie die gespecialiseerd is in Rusland. ,,Sara stapte daarbij in de actualiteit zonder zich erdoor te laten meeslepen. Zij laat daarmee zien dat ze over een academische mindset beschikt’’, aldus de jury van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Interesse

De keuze voor een onderwerp binnen de journalistiek is geen verrassende. ,,Ik heb altijd al interesse in de media gehad. Communicatie en journalistiek zitten in de familie. M’n vader en moeder zijn daarin actief. En m’n grootvader van moederskant die in 1990 overleed, was dat eveneens’’, zo vertelt ze in een eerder interview met het AD Groene Hart.

Een jury van wetenschappers beoordeelde dit jaar 337 profielwerkstukken van 155 scholen. De KNAW wil met deze prijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor de ontwikkeling van de wetenschap.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.