De hefbrug in Boskoop moest vorig jaar plots dicht om de torens te stabiliseren.
Volledig scherm
De hefbrug in Boskoop moest vorig jaar plots dicht om de torens te stabiliseren. © Josh Walet

Schades door afsluiting Boskoopse hefbrug grotendeels vergoed

De provincie Zuid-Holland vergoedt grotendeels (zo’n 75 procent) de schade van gedupeerden door de afsluiting van de Boskoopse hefbrug vorig jaar. Ook gedupeerden die eerder geen schadeclaim indienden, komen voor de compensatie in aanmerking, bevestigt een woordvoerder van de provincie.

Van 10 oktober tot en met 20 november moest vrachtverkeer kilometers omrijden en moesten schepen zo’n 15 uur omvaren omdat de brug gestremd was. De torens bleken instabiel. De tijdelijke afsluiting was nodig om de torens voldoende te verstevigen. Komende zomer wordt de klus afgemaakt en gaat de brug weer een poos dicht.

Deskundigen

De provincie maakte vanmorgen bekend hoe de door Gedeputeerde Staten (dagelijks bestuur) goedgekeurde schaderegeling werkt. Op de ingediende claims wordt een korting van 25 procent toegepast, volgens de provincie is dat het ‘normaal maatschappelijk risico’. Bovendien vindt de provincie dat gedupeerden twee procent van de gemiste omzet zelf moeten dragen.

,,We hebben gekeken naar eerdere schaderegelingen die door rechters en deskundigen zijn getoetst, bijvoorbeeld na de afsluiting van de Hollandse Brug bij het Gooimeer in 2007 en wegafsluitingen rond de A58 in 2006. Mogelijk zijn gedupeerden in Boskoop ontevreden, maar wij denken dat dit best een aardige regeling is”, zegt de provinciewoordvoerder.

Claims

De 15 schadeclaims die zijn ingediend betreffen een totaalbedrag van enkele tienduizenden euro’s. Daarbij zit geen claim van de Alphense containerhaven en bierbrouwer Heineken, die vorig jaar beide aangaven ernstig gedupeerd te zijn. Ook zij kunnen dus een beroep doen op de regeling. 

Er zit geen maximaal bedrag in een pot, maar claims moeten wel goed onderbouwd zijn, benadrukt de provinciewoordvoerder. Hij verwacht dat bij eenvoudige claims binnen twee maanden kan worden uitgekeerd. Bij lastiger claims, waarnaar experts nog eens moeten kijken, kan dat minstens zes maanden worden.