Volledig scherm
Leonard Smit en Karel van Berk zijn initiatiefnemers van Het Ouden Huis. © Rianne den Balvert

Schot in Bodegraafse vestiging Ouden Huis

Bodegraven is waarschijnlijk de eerste plaats met een vestiging van Het Ouden Huis: een betaalbare woonvoorziening waar senioren zelfstandig kunnen wonen met zorg van een inwonende zorgverlener. Het gaat om een nieuw complex aan de Vrije Nesse, naast Rijngaarde.

De onderhandelingen daarover tussen initiatiefnemers Karel van Berk en Leonard Smit, corporatie Mozaïek Wonen en Bodegraven-Reeuwijk zijn vergevorderd. Van Berk hoopt voorzichtig dat er volgend jaar gebouwd kan worden.

Quote

Wij vullen het gat op dat is ontstaan na het sluiten van verzor­gings­te­hui­zen

Karel van Berk

,,Alle partijen zijn heel positief. Wij vullen het gat op dat is ontstaan na het sluiten van verzorgingstehuizen. In Het Ouden Huis woont een mix van mensen: een kwart heeft geen zorg nodig, de helft thuiszorg en een kwart verpleeghuiszorg. Wie er woont, kan daar blijven tot het einde der dagen. Ook hoeven partners niet gescheiden te wonen", zegt Van Berk, die samen met Smit nu zo'n vier jaar werkt aan Het Ouden Huis.

,,Bewoners hebben zelf de regie, maar met een vangnet", aldus Van Berk. Verschil met andere kleinschalige huizen waar inwoners ook zorg krijgen, is dat die zich doorgaans richten op één doelgroep, zoals dementerenden. Het complex in Bodegraven zal bestaan uit 22 à 23 zelfstandige appartementen en twee units voor eerstelijns zorg, een gezamenlijke ruimte en een woning voor de zorgaanbieder en zijn of haar gezin.

Oude raadhuis

Behalve op Bodegraven richten Van Berk en Smit hun pijlen op Waddinxveen en Woerden. ,,In Waddinxveen hebben we plannen voor een woonvoorziening in het oude raadhuis, maar het is buitengewoon teleurstellend dat daar een kink in de kabel is gekomen en het college de aanbesteding heeft gestopt. Binnenkort komt dit voor de rechter, maar ik hoop dat we er voor die tijd uitkomen."

Ook in Woerden zijn er al langere tijd plannen voor Het Ouden Huis. Het initiatief is daar ontstaan. ,,De belangstelling is enorm en we hebben een flinke wachtlijst. Helaas zijn van de drie locaties er twee afgevallen en is de enige overgebleven locatie, de Snellerpoort, er een die pas op lange termijn ontwikkeld kan worden. Bovendien gelden daar veel randvoorwaarden voor en dat maakt het project kostbaar. Wij richten ons op mensen een kleine portemonnee en willen ongeveer twee derde à driekwart van de appartementen aanbieden als sociale huurwoning, geschikt voor mensen met alleen AOW. Locaties zijn schaars. We hopen op de medewerking van het college."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.