Volledig scherm
In Alphen zijn problemen met de ondergrondse afvalcontainers. Sensoren die waarschuwen dat die bakken vol zitten, werken lang niet altijd goed. Daardoor komt meer afval op straat. © Archieffoto Martin Sharrott

Sensor afvalcontainer werkt niet: vuilniszakken in Alphen op straat

Vuilniswagens rijden sinds kort weer ‘ouderwets’ één of twee keer per week door alle straten om de ondergrondse vuilcontainers in Alphen en omliggende dorpen te legen. De sensoren die moesten garanderen dat alleen (vrijwel) volle bakken zouden worden geleegd haperden te vaak.

Veel inwoners van de gemeente Alphen hebben kliko’s voor papier, gft-afval en metaal/plastic/drinkpakken. Het restafval kan in de vuilniszak en die gaat in een ondergrondse container. Enkele jaren terug al kwam de gemeente Alphen op het idee alle ondergrondse vuilcontainers pas te legen als zij bijna vol zijn. ,,Halfvolle containers legen heeft weinig zin. Dit scheelt ook veel verkeer’’, legt een woordvoerster van de gemeente uit.

Klachten

Maar hoe weet je hoe vol een container zit? Door er een sensor in te doen. Dus kregen zo’n 1300 containers zo’n sensor. Die geeft een signaal als de container voor 75 procent vol is. Nu blijkt dat de techniek niet goed werkt. ,,De leverancier zoekt een oplossing. Zolang de software niet goed werkt, worden de oude ophaalroutes gereden’’, meldt de gemeente. Die kreeg eind vorig jaar zo’n 15 klachten over afvalzakken die naast de containers waren gezet, omdat die vol zat.

Het heeft lang geduurd totdat het ophaalsysteem met sensoren vorig jaar van start kon. Dit kwam niet alleen doordat in alle containers een sensor moest, maar ook doordat de gemeente met een afvalpas ging werken. Alleen daarmee kan iemand een container open.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.