Volledig scherm
De Skyshark kan metershoog uit het water springen. © PZC

Skyshark blikvanger bij Alphense gondelvaart

De organisatie van de Alphense gondelvaart op dinsdagavond 18 september heeft een spectaculair extraatje: demonstraties op de Oude Rijn met de Skyshark.

De Skyshark is het pronkstuk van Jurg van der Vlies uit Poortvliet. Hij liet  in de VS een vaartuig bouwen dat metershoog uit het water kan springen, binnen vier seconden van 0 naar 100 kilometer per uur kan optrekken en een maximale snelheid van 110 kilometer kan halen. De Skyshark (vliegende haai) heeft een motor van 300 pk. Er zijn maar twee van deze vaartuigen in Europa.

Opwarmers

,,We zijn heel blij met deze attractie'', zegt  Kees Haverkamp van Gondelvaart Alphen. ,,Met Van der Vlies en flyboarder Bo Krook hebben we geweldige opwarmers voor de stoet boten die eigenlijk de hoofdmoot vormt.''

De bedoeling is dat de boten op 18 september rond 20.00 uur gaan varen vanaf de Oude Rijn, bij 's-Molenaarsbrug. Van der Vlies gaat al veel eerder op pad. Hij demonstreert de kunsten van de Skyshark om 19.00 uur op de Oude Rijn ter hoogte van de Oudshoornseweg, om 19.15 uur ter hoogte van het Rijnplein en om 19.30 uur bij Gouwsluis. ,,We willen dat iedereen de verrichtingen van de Skyshark goed kan zien. Later op de avond schemert het al'', legt Haverkamp uit.

Demonstraties

De demonstraties in Alphen zijn goed doorgesproken met de provincie Zuid-Holland (vaarwegbeheerder) en de gemeente Alphen, benadrukt Haverkamp. ,,De meest spectaculaire demonstraties zijn bij de Oudshoornseweg en Gouwsluis. Daar is het water breder en dieper.''

De gondelvaart is al jaren een traditie in Alphen. Het aantal deelnemers ligt de laatste jaren in de buurt van 25. Haverkamp: ,,De teller staat nu op 22. We hopen uiteraard dat er nog iets bij komt.'' Aanmelden kan tot en met maandag 17 september via de website van het Alphense evenement.