Volledig scherm
Slakken in kwekerij Escargot & Zo van Irma Bunschoten uit Leimuiden. © Marlies Wessels

Slak in de race voor titel 'Groene Hart Streekproduct van het Jaar'

De slakken van Escargot & Zo uit Leimuiden dingen dit jaar mee om de titel 'Groene Hart Streekproduct van het Jaar'. De inschrijving voor de jaarlijkse wedstrijd wie het lekkerste streekproduct maakt, is nog open tot 25 oktober.

Andere aanmeldingen tot nu toe: de rookworst van slagerij Rietveld uit Bodegraven, wijn van Adrie Krielaart van Wijngaard Chateau Du Tets uit Goudriaan en het Waards Lam van de schaapskudde van Huug Haagoort uit Ottoland. De verkiezing is een initiatief van stichting Groene Hart en SlowFood Groene Hart. Doel is het streekproduct bij een groot publiek onder de aandacht te brengen en producenten uit te dagen om met nieuwe streekproducten te komen.

Het proeven en jureren vindt plaats op 8 november bij Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. De vakjury bestaat dit jaar uit topkok Pierre wind, culinair journalist Hans Pfauth van de restaurantrubriek Pollepel in AD Groene Hart en accountmanager Ed Zimmerman van Rabobank Groene Hart Noord.

Duurzame innovatie

Duurzaamheid is dit jaar als extra criterium toegevoegd: zo worden ondernemers gestimuleerd tot duurzame innovatie, bijvoorbeeld bij de keuze voor verpakking, verduurzaming van bedrijfsprocessen of het omgaan met afvalstromen. Omdat het om de tiende verkiezing gaat zijn alle titelwinnaars en de winnaars van de aanmoedigingsprijs 't Groentje uitgenodigd om opnieuw mee te doen en zo hun titel te verdedigen. Dit jaar wordt er ook een Groene Hartkaart gemaakt met daarop de plekken waar de lekkerste producten worden gemaakt. groenehart.nl/streekproducten