Volledig scherm
© ANP XTRA

'Sloop Casa Nova is dood- en doozonde'

‘Dood- en doodzonde om zo’n mooi oud waardevol pand in het dorpshart te slopen en te vervangen door een karakterloze vierkante blokkendoos,’ zei Leimuidenaar Johan Haring vandaag tijdens een rechtszaak over een woningbouwplan.

Haring is niet tegen de bouw van een dertigtal woningen en een jachthaventje schuin achter zijn woning. Maar waarom moet daar het mooie witte oude witte huisartsenpraktijk Casa Nova aan opgeofferd worden. De ontwikkelaar G. Breimer ging er niet echt op in tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. De gemeente Kaag en Braassem vindt het pand niet waardevol genoeg om te behouden.

De gemeente en ontwikkelaar Breimer(SBB) willen zo snel mogelijk het verwaarloosde terrein achter Casa Nova en Harings woning aanpakken. Geen probleem voor Harind. Alleen die geplande ‘blokkendoos’ naast zijn huis is hem een gruwel. ,,Voor mijn part bouwt Breimer die blokkendoos achter mijn tuin en laat hij mij Casa Nova opknappen. Dat is mijn vak. Ik ben aannemer. Ik kan er een prachtig pand van maken. Het zou een enorme verrijking van het historische dorpshart betekenen. Maar Breimer wil niet met mij en andere omwonenden praten’’, aldus Haring.

En dat klopte wel een beetje, want de ontwikkelaar wilde na afloop van de rechtszaak geen commentaar geven, behalve dan dat hij eerst de uitspraak wil afwachten.

Parkeerruimte

Haring is ook bang dat de 16 ligplaatsen die aan de nieuwe woningen worden gekoppeld op termijn worden verkocht aan mensen van buiten Leimuiden. ,,Dan komen mensen van buiten met de auto naar hun boot en laten ze de auto’s staan. Daar is niet voldoende parkeerruimte voor", aldus Haring.

Volgens de gemeente is dat niet mogelijk en zal ze hard optreden tegen het verkeerde gebruik van de ligplaatsen en eventuele parkeeroverlast. Haring: ,,De gemeente handhaaft niet. We hebben nu ook een blauwe zone waar regelmatig auto’s weken staan geparkeerd.’’