Volledig scherm
Burgemeester Liesbeth Spies reikt in 2017 de erepenning van de stad uit aan Jan Zeeman tijdens het feest ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van het Alphense bedrijf. © Peter Franken

Spoedoverleg over affaire verdiensten van Alphense burgemeester Spies

De affaire-Spies is het onderwerp van een speciale bijeenkomst van de fractievoorzitters van de Alphense gemeenteraad woensdagavond. Burgemeester Liesbeth Spies is in opspraak omdat ze 100.000 euro aan bijverdiensten in eigen zak heeft gestoken, die ze in de gemeentekas had moeten storten. Dat is ze verplicht volgens de lokale Gedragscode, waar de gemeenteraad unaniem mee heeft ingestemd in 2014. 

De CDA-burgemeester, die volgend jaar eventueel herbenoemd kan worden, zegt dat de code in strijd is met de wet en daarom niet geldt.  De raad heeft een extern bureau gevraagd of Spies hierin gelijk heeft.  Voorman André de Jeu van Nieuw-Elan wil nog deze week een spoedvergadering van de gemeenteraad over de positie van de burgemeester. 

Andere fractievoorzitters beklemtonen juist dat ‘zorgvuldigheid boven snelheid gaat’. Gisteren bleek uit een uitgelekte interne brief van VVD-fractievoorzitter Anouk Noordermeer dat de affaire tot grote verdeeldheid heeft geleid in de raad. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195