Volledig scherm
Brugbedieningscentrale Steekterpoort in Alphen. © Frank de Roo

‘Spoedrit ambulance strandt bijna nooit door geopende brug’

De ‘rode telefoon’, waarmee hulpdiensten bij de brugbedieningscentrale in Alphen kunnen vragen of een brug vanwege een spoedrit even niet omhoog gaat, werkt prima. Dit zeggen de provincie Zuid-Holland (verantwoordelijk voor het op afstand bedienen van bruggen) en de ambulancedienst RAV Hollands Midden.

Beide reageren op kritiek van de Dorpsraad Boskoop en het Boskoopse raadslid Peter Bontekoe (Wijken en Kernen Belangen). Laatstgenoemde vindt dat er in plaats van de ‘rode telefoon’ een automatisch meldsysteem moet komen dat garandeert dat ambulances en andere hulpdiensten bij spoedritten niet voor een geopende brug komen te staan en daardoor kostbare tijd verliezen.

Bontekoe trekt (opnieuw) aan de bel bij de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen. Aanleiding daarvoor is een incident vorige week bij de Boskoopse hefbrug. Een ambulance met gillende sirene stond minutenlang voor de geopende brug. ,,Het is de zoveelste keer dat dit gebeurt", beweert Bontekoe.

Geen klachten

De provincie Zuid-Holland heeft een heel ander verhaal. ,,Bij ons zijn geen klachten bekend dat het vaak misgaat", meldt een woordvoerder. ,,Het huidige waarschuwingssysteem werkt prima.” De bewuste chauffeur die vorige week moest wachten in Boskoop zou zich niet bij de bedieningscentrale in Alphen hebben aangemeld. 

,,Hij had de sirene wel aan, maar zijn inschatting was dat de rit niet zoveel spoed had dat daarvoor de brug omlaag moest blijven", meldt een medewerker van bedieningscentrale Steekterpoort. Die houdt 24 bruggen in de Alphense en Goudse regio in de gaten.

Vrijwel altijd gaat er vanuit de meldkamer direct een oproep naar Steekterpoort als een brug vanwege een spoedrit omlaag moet blijven, zegt Johan van Rhijn van ambulancedienst RAV Hollands Midden. ,,Zo voorkomen we dat een chauffeur vergeet zich te melden. Die gasten hebben wel iets anders aan hun hoofd.” 

Dat ambulances weleens stilstaan voor een geopende brug, valt volgens Van Rhijn nooit helemaal te voorkomen. ,,Wordt een brug al bediend als we ons melden, dan moeten ze bij Steekterpoort toch de cyclus afmaken. Ze proberen dat dan wel zo snel mogelijk te doen.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195