Volledig scherm
Een doodgereden otter aan de Ziendeweg in Aarlanderveen, in maart dit jaar. © Hans Blom

Staatsbosbeheer uit zorgen om veiligheid van otter

Tussen de Reeuwijkse en de Nieuwkoopse Plassen moet nog veel gebeuren om het leefgebied van de otter te verbeteren. Dat zegt Staatsbosbeheer in reactie op het nieuws dat de otter na 50 jaar terug is in het Reeuwijkse.

Quote

We moeten ervoor zorgen dat de otter zich veiliger kan verplaat­sen in ons gebied

Staatsbosbeheer

Vorige week werd de terugkeer van de otter in Reeuwijk bekendgemaakt. Werden er deze winter sporen van otters aangetroffen en vond vorig jaar een muskusrattenjager er een dode otter, begin deze maand liet een levende otter zich vastleggen door een wildcamera. Het gaat waarschijnlijk om een vrouwtje, dat 's nachts niet ver van buurtschap Twaalfmorgen gefilmd is met een paling in haar bek.

,,De omstandigheden in het Plassengebied zijn goed voor de otter,'' zegt boswachter Peije 't Lam. In 2017 heeft Staatsbosbeheer 100 hectare grasland in polder Oukoop naast de Reeuwijkse Plassen ingericht voor het Natuurnetwerk Nederland.

Waterpartijen

Speciaal voor de otter zijn op grote schaal natuurvriendelijke oevers aangelegd en waterpartijen gegraven waarin moeras zich kan ontwikkelen. Op deze plekken kan de otter beschutting, rust en voedsel vinden.

Dat is echter niet genoeg. Staatsbosbeheer pleit daarom voor maatregelen tussen de Reeuwijkse en de Nieuwkoopse Plassen. Dan gaat het onder andere om de aanleg van hoogwaardige natuur langs de Wiericke. ,,We moeten ervoor zorgen dat de otter zich veiliger kan verplaatsen in ons gebied. De vele wegen blijven een groot risico. Aandacht voor een goed werkende faunapassage onder de A12 en een veilige oversteek richting de Krimpenerwaard zijn belangrijke elementen,'' aldus Staatsbosbeheer.

Jaarlijks komt ongeveer een derde van alle otters om in het verkeer. Zo werd aan de andere kant van de A12, in Aarlanderveen, op 24 maart nog een jonge otter doodgereden.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195