Volledig scherm
Shared space op de kruising Pieter Doelmanstraat, Castellumstraat en Julianastraat in het centrum van Alphen aan den Rijn. Deze bus rijdt stapvoets. FOTO MARTIN SHARROTT © Martin Sharrott Fotografie

‘Stadsbussen rijden nog zeker drie jaar in het Alphense centrum’

De stadsbussen 1 en 2 blijven zeker tot december 2022 door de Castellum- en Van Boetzelaerstraat in Alphen rijden.

Dat stellen b en w van Alphen voor. Vervoerbedrijf Arriva heeft naar aanleiding van vragen vanuit Alphen op een rijtje gezet welke mogelijkheden er zijn om de stadsbussen uit het centrumgebied weg te halen. Conclusie van Arriva: om het centrum heen rijden zou wel kunnen, maar dat is op termijn funest voor het aantal reizigers.

Het Alphense gemeentebestuur neemt dat oordeel over. Zij vinden dat de route door het voetgangersgebied voorlopig intact moet blijven. ,,In ieder geval tot het einde van de concessieperiode.’’ Bij de nieuwe vervoerder die per december 2022 het stads- en streekvervoer gaat verzorgen, kan Alphen dan pleiten voor het busvrij maken van het voetgangersgebied in het centrum. Wel moet de bereikbaarheid in stand blijven, voegen b en w eraan toe.

Langzaamverkeergebied

De vorig jaar aangetreden coalitie had zich voorgenomen de bussen uit het langzaamverkeergebied rond de centrumbrug te weren. Destijds reden hier naast de stadsbussen 1 en 2 ook de streekbussen 169 en 147, plus nog tijdelijk andere lijnen in verband met de afsluiting van de Julianabrug. Daarna is het aantal ritten flink ingeperkt; van twaalf naar vier per uur.

Er is trouwens vanuit de veiligheid geen reden de bus te weren. Er zijn sinds 2014 in totaal 26 ongelukken geregistreerd, maar bij geen van de gevallen was een bus betrokken. Het ging vaak om eenzijdige ongelukken met fietsers ofwel botsingen tussen brommers en fietsers. Volgens de wijk-boa rijden de buschauffeurs ook niet riskant. Zo wachten ze, nadat de brug gesloten is geweest, tot de fietsers de brug over zijn.