Volledig scherm
Een medewerker van de Alphense dierenambulance tracht een vogel te redden, nadat deze verstrikt is geraakt in visdraad en vervolgens vast is komen te zitten in een boom. © Dierenambulance Alphen

Steeds meer vogels verstrikt in visdraad

Vrijwilligers van de Alphense Dierenambulance hebben de laatste weken meerdere vogels gevonden die verstrikt zijn geraakt in visdraad. In drie weken tijd ging het om zeker zeven vogels. Een reiger raakte dusdanig gewond, dat het dier moet worden afgemaakt. Ook een eend overleefde het niet.

,,Het is van alle tijden dat we dieren vinden met visdraad”, weet Sylvia Glasbergen. ,,Maar nu waren het er zeven in drie weken tijd, dat is wel extreem. We willen vissers graag oproepen om hun rommel op te ruimen. En dat ze ons bellen als er iets gebeurt waardoor een dier verstrikt raakt in het draad.”


Glasbergen wil benadrukken dat haar oproep geen verwijt is aan vissers. ,,Ik weet niet waar we het moeten zoeken. Of dit misschien een groep mensen is die niet zo vaak vist, ik weet het niet. Ik geloof niet dat het bewust wordt achtergelaten.”

(Lees verder onder de foto).

Volledig scherm
Een medewerker van de Dierenambulance probeert een vogel te helpen die met zijn poot verstrikt is geraakt in vistuig. © Dierenambulance Alphen

Niet meer te redden

De vogels werden op verschillende plekken aangetroffen, onder meer in Ter Aar, Rijpwetering en Boskoop. Het ging om duiven, meeuwen, eenden, zwanen en reigers. De reiger moest door de brandweer uit de boom worden gehaald. ,,Het draad zat aan de poot en dat zat weer aan een tak. De reiger was zo gewond, zijn poot was uit de kom, dat hij niet meer te redden was. We moesten de reiger laten inslapen. Zo onnodig, zo zonde.”

De andere vogels werden door een dierenarts of door vrijwilligers ontdaan van het draad en konden meestal na een korte periode weer vrijgelaten worden.

In Bergambacht werd een zwaan aangetroffen die met zijn bek vastzat in een muskusrattenklem. Volgens de gealarmeerde dierenambulance Gouda komt dat vaker voor.

Volledig scherm
Een verstrikt geraakte reiger bungelt in een boom. De vogel raakte dusdanig gewond, dat het een spuitje kreeg. © Dierenambulance Alphen