Volledig scherm
Zaterdagavond 26 augustus rond 19.20 uur heeft er een schietpartij plaatsgevonden op het woonwagenkamp op de Goudse Rijpad in Alphen. © AS Media

Stephan M. (37) blijft vast voor schietpartij woonwagenkamp

Alphenaar Stephan M. (37) blijft voorlopig vastzitten voor de schietpartij op het woonwagenkamp aan het Goudse Rijpad in Alphen op 26 augustus. Een verzoek van zijn advocaat om zijn vrijlating is vandaag door de Haagse rechtbank afgewezen.

Tijdens de schietpartij vielen er twee gewonden: een 41-jarige bewoner van het woonwagenkamp en zijn 22-jarige schoonzoon. Ze werden ieder door een kogel getroffen en moesten in het ziekenhuis behandeld worden.

M. heeft een langlopende vete met beide slachtoffers. Op 26 augustus kwam die tot uitbarsting, toen M. met zijn auto het woonwagenkamp op kwam. Hij zou volgens het OM op beide mannen af gereden zijn, daarna reed hij een gazon over. Zijn auto eindigde in een sloot, waarna de Alphenaar uit het voertuig kroop en begon te schieten.

Afschrikking

Quote

Het gaat hier niet om een dubbele moordpo­ging, maar om afschrik­king

Advocaat Stephan M.

Zijn advocaat vertelde de rechtbank vandaag dat hij handelde uit noodweer. De voorruit van zijn auto was al vernield door kampbewoners. 

De familie van een van de slachtoffers zou op hem afgekomen zijn. ,,Het gaat hier niet om een dubbele moordpoging, maar om afschrikking”, vertelde de advocaat aan de rechtbank. M. richtte drie schoten op de grond, maar twee kogels raakte 'per ongeluk' toch de twee slachtoffers.

De officier van justitie gaat er vanuit dat de Alphenaar beide mannen wilde doden. Bij een van de mannen kan de kogel niet verwijderd worden omdat zenuwen in de rug dan teveel beschadigd kunnen raken. Bij het andere slachtoffer was sprake van een slagaderlijke bloeding nadat hij was getroffen. ,,Het bloed spoot eruit”, zei de officier van justitie.

De rechtbank vindt het ook nog veel te vroeg om het voorarrest van de Alphenaar op te heffen. De komende tijd worden er nog mensen verhoord die getuigen waren van de schietpartij. Mogelijk wordt er ook een reconstructie gehouden op het woonwagenkamp. Daarna is er weer een nieuwe zitting.