Gert Blom is kok van sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam. Hij woont in Zwammerdam.
Volledig scherm
Gert Blom is kok van sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam. Hij woont in Zwammerdam. © Frank de Roo

Sterrenkok Blom tovert met ERU-smeerkaas

De Zwammerdamse topkok Gert Blom vindt dat er geen taboe zou moeten rusten op het gebruik van ERU-smeerkaas in een sterrenrestaurant. ,,Het is een heel puur product, anders zou ik het ook nooit gebruiken."

Quote

Het is een waanzinnig product en dat was voor mij ook een openbaring

Gert Blom

Blom kookt in zijn sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam al langer met meerdere varianten van smeerkaas uit Woerden. Dat zijn overigens niet de kuipjes zoals mensen die uit de supermarkt kennen, ERU heeft een speciale lijn voor professionals. De kaas die Blom gebruikt is bijvoorbeeld te vinden in het voorgerecht van dungesneden coquilles met een crème van noten, poeder van ibericoham, ijs van Parmezaanse kaas en versgeschaafde truffel. ,,Het is een waanzinnig product en dat was voor mij ook een openbaring."

Blom kwam via autocoureur Tim Coronel in contact met het Woerdense bedrijf en kreeg er te zien hoe de 'cheesespreads' gemaakt worden. ,,Tot mijn verbazing kwamen daar echte kwaliteitskazen binnen, zoals wij die ook gebruiken. Gerenommeerde kazen, die van vast naar vloeibaar worden omgezet en zonder kunstmatige toevoegingen. Ik ben gaan experimenteren met de nieuwste variant, ERU cheese spread met Parmezaan."

IJs van Parmezaan

Voorheen ging Blom zelf aan de slag met een stuk Parmezaan, waar hij ijs van maakt. ,,Het nadeel is dat alle melk en room er intrekt tijdens de bereiding. Dan moet je het weer aanlengen, maar daardoor verslapt de smaak. Die problemen heb ik niet als ik ERU gebruik. Ik ben ervan overtuigd dat niemand het verschil proeft."

Blom meent dat cheesespreads zijn collega's kunnen verrassen, ook al zijn koks niet gewend het product te gebruiken en heeft het misschien geen culinair imago. Op een vakbeurs promootte hij de samenwerking met de kaasfabrikant bij horecaondernemers. ,,Kijk, ik heb een vlotte babbel en kan er van alles over vertellen. Maar uiteindelijk moet je gewoon proeven. Kwaliteit en smaak staan voorop. Ik wil laten zien dat je er lekkere dingen mee kunt maken."