Exclusief

Het beste van het AD

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Foto Bram de Muijnck © Andre Valk

Succes smaakt naar meer voor tafeltennissers Hazerswoude-Dorp

regiosportAvanti hoopt na jaren afwezigheid komend seizoen terug te keren in de eredivisie. De resultaten van het tafeltennistrio Greup/Hollak/ Goessens, dat met overmacht kampioen werd in de eerste divisie, zijn veelbelovend.

Te groot voor een servet, maar te klein voor een tafellaken. Dat is de staat van de mannen van Avanti. In de eredivisie wisten zij nimmer een rol van betekenis te spelen, maar in de eerste divisie zijn ze eigenlijk een klasse apart. Ook in de afgelopen najaarscompetitie was Avanti de beste op dat niveau.

,,Wil je liever bij de eerste drie horen in de Jupiler League? Of speel je liever jaarlijks voor lijfsbehoud in de eredivisie", zo maakt Frank Hollak de vergelijking met het voetbal. ,,We zwemmen er een beetje tussenin", vult ploeggenoot Steffen Greup aan.

Favoriet

Over ruim anderhalve maand wordt de competitie hervat met een promotiepoule van zes ploegen: de kampioen gaat naar de eredivisie, de nummer twee speelt een play-off tegen de nummer zeven van de eredivisie. ,,Op papier zijn we op de lijst met favorieten de nummer twee. Hilversum heeft spelers met eredivisie-ervaring die op ons niveau (de eerste divisie, red.) ook veel winnen", aldus Steffen Greup.

Quote

Je moet met tafelten­nis eerst heel veel trainen om een bepaald niveau te halen

Hollak

Als het aan de in Etten-Leur woonachtige Hollak ligt is Avanti - om in zijn vergelijking mee te gaan - straks liever een club à la Sparta (in de eredivisie jaarlijks vechtend tegen degradatie) dan De Graafschap (een topper in de eerste divisie). ,,De afgelopen jaren heb ik veel last gehad van mijn rug, waaraan ik zowel eind 2015 als eind 2016 ben geopereerd. Nu ben ik fit en geniet ik veel meer van het tafeltennissen. Als we alledrie fit zijn en wekelijks kunnen spelen, hebben we gewoon een goed team", aldus Hollak, die in de eerste divisie 77 procent van zijn partijen won.

Vrouwencompetitie

In de vrouwencompetitie, waarin ook Vriendenschaar uit Gouda kampioen werd in de eerste divisie, heeft het Roelofarendsveense De Treffers het dit jaar moeilijk in de eredivisie. Het veroverde pas zes punten (van de 42) op het hoogste podium. Hollak: ,,De kloof is bij de mannen wel kleiner dan bij de vrouwen. Maar tegen de landskampioen ben je wel kansloos."

Waar voetballers het vaak rond hun dertigste wat rustiger aan doen, zien de drie tafeltennisser die nu allen 29 jaar zijn, zich nog wel even doorgaan. ,,Je moet met tafeltennis eerst heel veel trainen om een bepaald niveau te halen. Als je dat eenmaal hebt, kun je dat wel redelijk lang vasthouden. De rek is er bij mij wel een beetje uit, maar als team - omdat Simon en Frank nu ook zo goed spelen - staan we nu wel erg goed."