Volledig scherm
Protest in de raadszaal van de gemeente Nieuwkoop in Nieuwveen tijdens de meningvormende raad tegen het toekennen van woningen aan statushouders in Nieuwkoop in januari 2016. Vooral omwonenden van het Koetshuis protesteren heftig tegen de komst van de statushouders. © Marlies Wessels

‘t Koetshuis in Nieuwkoop tegen de vlakte voor bouw huurwoningen

Het voormalige verzorgingshuis ‘t Koetshuis wordt gesloopt. Het gebouw aan de Nieuwkoopse Dorpsstraat moet plaatsmaken voor de bouw van gasloze huurwoningen. 

Hiertoe heeft Woningstichting Nieuwkoop (WSN) besloten. WSN heeft gepoogd om het al jaren leegstaande pand te behouden of te transformeren. Maar het gebouw verkeerde in zo’n slechte staat dat voor sloop gekozen is. Ook het gebrek aan parkeermogelijkheden en het feit dat het pand na transformatie nog steeds een laag energielabel zou hebben spelen een rol.

De afgelopen jaren was veel te doen over de invulling van ‘t Koetshuis. In 2015 werd het pand kort gebruikt als crisisopvang voor 120 vluchtelingen. Daarna was het oude zorgcentrum in beeld om er 35 statushouders te vestigen. Dat zorgde voor gemengde gevoelens in het dorp. Sommige bewoners probeerden tevergeefs via het gerecht de komst van statushouders af te dwingen. Uiteindelijk bleek de huisvesting niet meer nodig.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.