Volledig scherm
Nieuwkoopse taxi-ondernemer John van der Laan achter het stuur van één van zijn busjes. FOTO MARTIN SHARROTT © Martin Sharrott Fotografie

Tak schoolvervoer Van der Laan vraagt faillissement aan, 160 banen op de tocht

Het Nieuwkoopse taxibedrijf Van der Laan Groep heeft faillissement aangevraagd voor de Vervoerscentrale ‘t Groene Hart. Dat is de tak die onder meer het leerlingenvervoer verzorgt. Dit vervoer is voor dit schooljaar geborgd, verzekert John van der Laan.

Quote

Welwillen­de mensen komen wel weer aan de bak

John van der Laan

Het bedrijf heeft naast de opdracht van het leerlingenvervoer van de gemeenten Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem voor volgend schooljaar gegrepen. Nu vervoert het nog zo’n tweehonderd leerlingen in de regio. Maar het mislopen van de aanbesteding is slechts de druppel die de emmer deed overlopen. De Vervoerscentrale ‘t Groene Hart, het onderdeel van taxibedrijf Van der Laan dat regiotaxi, zorg-, school- en groepsvervoer verzorgt, is door de minimale marges in het zogeheten contractvervoer al jaren verliesgevend, waardoor Van der Laan besloten heeft om de stekker uit deze afdeling te trekken. ,,Gemeenten stellen hoge eisen, maar willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.” Ook de stijging van de brandstofprijs en de drukte op de weg speelt mee. Door die drukte is een chauffeur niet altijd op tijd, wat met een boete bekocht moet worden.

Bang

De leerlingen en hun ouders hoeven niet bang te zijn dat hun vervoer na de meivakantie op de tocht staat. ,,Dit schooljaar blijft het leerlingenvervoer geborgd, zeker weten. Kan het niet linksom, dan moet het maar rechtsom”, zegt Van der Laan.

Hierdoor komen 160 werknemers op straat te staan. Dat zijn vooral chauffeurs. De directie heeft hen persoonlijk op de hoogte gesteld. ,,Heel vervelend. Maar welwillende mensen komen wel weer aan de bak. Er is veel vraag naar chauffeurs.”

Malheur

De andere activiteiten van de Van der Laan Groep, zoals touringcars, businessvervoer, autoverhuur en de garage, draaien goed en blijven gewoon doorgaan. Vanuit deze onderdelen is jarenlang financieel bijgesprongen bij de vervoerscentrale.

Vervoerscentrale ‘t Groene Hart is niet de eerste aanbieder van leerlingenvervoer in de regio met financiële malheur. Onlangs vroeg Wegman Personenvervoer, dat de Groene Hart Hopper in onder meer Bodegraven-Reeuwijk runt, faillissement aan. Momenteel wordt een doorstart onderzocht. Ook bij Wegman speelden de lage tarieven een rol. ,,Met marges van één of twee procent zit er nauwelijks vet op de botten”, zei Hubert Andela, directeur van de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), daarover.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.