Volledig scherm
De Tamboerijn in Nieuwveen © Ricardo Smit

Tamboerijn en St. Nicolaasschool in Nieuwveen gaan fuseren

UpdateDe openbare basisschool De Tamboerijn gaat fuseren met de katholieke St. Nicolaasschool in Nieuwveen. Hiermee komt een einde aan een onzekere periode voor De Tamboerijn. 

Het leerlingenaantal van deze school ligt al jaren onder de opheffingsnorm van 90 kinderen. Vorig jaar volgden hier 74 leerlingen onderwijs. Met de fusie kunnen beide scholen weer jaren vooruit. Bovendien is het een opmaat naar een volgende stap: een nieuw integraal kindcentrum in Nieuwveen.

Beide scholen liggen naast elkaar; De Tamboerijn aan de Conradkade en de St.Nicolaasschool aan de Hazeweg. Maar de St. Nicolaasschool is veel groter. Daar volgen meer dan 200 kinderen onderwijs. De besturen hebben besloten dat er één samenwerkingsschool komt, waarbij er ruimte blijft voor zowel openbaar als bijzonder onderwijs. Kinderen worden dus niet verplicht om godsdienstlessen te volgen.

Tussenstap

Alle leerlingen worden ondergebracht in het gebouw van de St. Nicolaasschool. De gemeente voert gesprekken met de Stichting Peuterspeelzalen Nieuwkoop (SPN) om te kijken of peuterspeelzaal De Ringkantertjes wil verhuizen naar het gebouw van De Tamboerijn.

Wethouder Bernadette Wolters steunt de plannen voor de samenwerkingsschool. ,,Het is in het belang van het behoud van goed onderwijs voor de kinderen dat scholen een bepaalde omvang weten te behouden. Alle kinderen kunnen vanuit hun eigen achtergrond onderwijs ontvangen. Deze fusie is een tussenstap. Dat deze scholen gaan samenwerken, past prima in het beleid van de gemeente om tot een IKC te komen.''

De nieuwbouw voor het IKC zou er in 2025 kunnen zijn, zegt Peter Helmantel, sinds 2 april interim-directeur van beide scholen. De samenwerkingsschool krijgt een nieuwe naam en nieuw logo. ,,Hierover gaan we de kinderen raadplegen; de naam wordt volgend jaar onthuld." Hij is blij dat het fusietraject bijna is afgerond. ,,Het is mooi dat de schoolteams en ouders van de school er samen de schouders onder hebben gezet. Straks hebben we de beste school voor Nieuwveen.'' De interim-directeur verwacht niet dat er ontslagen zullen vallen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.