Volledig scherm
Foto ter illustratie. © shutterstock

Tarief voor afval moet in Alphen toch flink omhoog

De afvalstoffenheffing in Alphen gaat toch steeds met 9 procent omhoog in de komende drie jaar. Een voorstel van VVD’er Bas Wienbelt om dat te matigen, heeft het deze week niet gehaald in de Alphense raad.

De belasting moet omhoog, vinden b en w, omdat het verbrandingstarief voor restafval veel hoger is geworden. De rijksoverheid wil zo stimuleren dat mensen hun afval beter scheiden. In de Alphense situatie betekent het echter dat het tarief voor meerpersoonshuishoudens omhoog moet van nu 255 euro naar ongeveer 278 euro komend jaar.

Dat vinden VVD, RGL en SP veel te fors. VVD’er Wienbelt vindt een verhoging met 2,6 procent wel de limiet. Dan stijgt de heffing naar 262 euro. Iris van de Kolk (SP): ,,Het tarief met 9 procent verhogen is veel te hevig. Dat kun je de inwoner niet aandoen.” Bovendien, stelt Ank de Groot (RGL), werkt het demotiverend. Inwoners moeten worden geholpen afval beter te scheiden. ,,Op deze manier worden mensen bestraft in plaats van beloond.”

De drie partijen wilden de verhoging eenmalig afvlakken, omdat de gemeente komend voorjaar een discussie voert hoe het verder moet met het afvalbeleid. Een raadsmeerderheid vindt echter dat de tariefsverhoging onvermijdelijk is, mede omdat de bodem van de gemeentelijke ‘spaarpot’ voor het afvalbeleid in zicht is.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195