Volledig scherm
Sandra Bruinsma in de hal van theater Castellum, Alphen aan den Rijn. FOTO MARTIN SHARROTT © Martin Sharrott Fotografie

Theater Castellum gaat de verkoop in én wordt volgend jaar voor 2,6 miljoen euro verbouwd

Theater Castellum wordt volgend jaar verbouwd, voor 2,6 miljoen euro. Tegelijkertijd zet de gemeente Alphen het theater in de verkoop. Plannen om van het theater het Huis van de Stad te maken zijn definitief van de baan.

,,We hebben besloten de verbouwing toch door te zetten’’, zegt wethouder Leo Maat (GroenLinks, cultuur). ,,Het gaat om ‘no regret-maatregelen’. Van deze verbouwing kunnen we geen spijt van krijgen. De verbouwing komt de bedrijfsvoering van het pand en de beleefbaarheid voor het publiek ten goede. Voor de eigenaar van het pand verdient deze investering zich terug.”

De verbouwing stond al veel langer op de agenda, maar werd tot nu toe steeds uitgesteld. Zo moet de foyer worden aangepast, ligt er een plan om de entree te verplaatsen naar de zijkant van het gebouw en is het de wens dat de keuken dichter bij het restaurant wordt geplaatst. Ook zijn de kantoren van medewerkers nu nog op verschillende verdiepingen gevestigd en telt het gebouw veel trappen.

Poppodium

Vanwege de verbouwing moeten het theater en de bioscoop volgend jaar dicht van juni tot en met oktober. De gemeente heeft voor het de knoop doorhakte adviesbureau Galan Groep om een second opinion gevraagd, zegt wethouder Leo Maat (GroenLinks, cultuur).

Het adviesbureau heeft de gemeente aangeraden ook te kijken naar de optie om het theater te verkopen. Een andere mogelijkheid is de exploitatie over te laten nemen door een ondernemer. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht of het haalbaar is toch een poppodium een plek te geven in het gebouw. ,,Er zijn geïnteresseerde partijen’’, zegt Maat over een eventuele verkoop van het theater. Voorwaarde bij verkoop is dat Castellum een theater en bioscoop blijft.

Studio Alphen

Eerder werd naar Castellum gekeken als ‘Huis van de Stad’. Het plan was dat verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld ook een ondernemersclub, er een plekje zouden krijgen en dat het gebouw niet, zoals nu, overdag vrijwel leeg is. Het budget bleek daarvoor niet toereikend en het pand bleek bovendien niet groot genoeg. In de nieuwe plannen krijgt alleen Studio Alphen er ruimte toebedeeld.

De gemeenteraad buigt zich in oktober over de plannen. ,,Raadsleden krijgen eind september een rondleiding door Castellum. Dan wordt hen uitgelegd wat precies de bedoeling is. Alphen verdient een groot theater’’, besluit Maat.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

  1. Leefbaar vraagt debat aan: waarom kan een vanwege ontucht ontslagen leraar toch aan de slag?
    PREMIUM

    Leefbaar Rotterdam: waarom kon vanwege ontucht ontslagen leraar in Boskoop weer aan de slag?

    Als iedereen doet wat hij moet doen, kán een leraar die een zedenmisdrijf pleegt bijna niet aan de slag op een andere school. En toch gebeurde het recent in Rotterdam: een leraar die was ontslagen bij het Wellantcollege in Boskoop omdat hij ontucht had gepleegd met een leerlinge, werd aangenomen bij het Comenius College in Rotterdam. De man is veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van drie jaar.