Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Thuishulp moet cliënt in de knel melden

Zorgmedewerkers krijgen de opdracht mee aan de bel te trekken als hun cliënten meer zorg nodig lijken te hebben dan alleen huishoudelijke hulp. Dat heeft de gemeente Alphen bedongen in het nieuwe contract voor de huishoudelijke ondersteuning. 

Vanaf 29 januari komend jaar geldt dat nieuwe contract. De meeste aanbieders van nu zijn ook gecontracteerd voor de nieuwe periode. Het gaat om ondermeer Wijdezorg, Activite, Inis en Vierstroom.

Quote

De plicht om te signaleren dat iemand wellicht meer zorg of hulp nodig heeft, is stevig vastgelegd in het contract

Han de Jager

Wethouder Han de Jager meldt dat de groep zorgaanbieders deze 'heel belangrijke kwaliteitsverbetering' niet zonder stok achter de deur hebben meegekregen. ,,We gaan daar scherp op letten. De plicht om te signaleren dat iemand wellicht meer zorg of hulp nodig heeft, is stevig vastgelegd in het contract.''

Voor de meesten van de 1500 mensen die nu huishoudelijke hulp krijgen, verandert weinig onder het nieuwe contract. ,,De meeste mensen betalen al de laagste eigen bijdrage.'' Ongeveer 400 mensen hebben nu een Huishoudelijke Hulp Toelage. Deze landelijke regeling is echter afgeschaft, waardoor zij zich moeten laten indiceren bij een aanvraag. Deze cliënten krijgen een brief van hun aanbieder en de gemeente waarin de gang van zaken wordt uitgelegd.