Volledig scherm
De Oud Adese Langebrug moet worden vervangen. Inwoners pleiten voor een tijdelijke oplossing voor fietsers. © Peter Franken

‘Tijdelijk ponton voor fietsers tijdens vervanging Langebrug in Oud Ade’

Als volgend jaar de Langebrug in Oud Ade wordt vervangen, moet de overlast hiervan ‘kort en hevig’ zijn. Automobilisten moeten daardoor drie maanden omrijden, maar voor fietsers moet het mogelijk blijven om via de Leidseweg van Oud Ade naar Leiden te gaan. Daar hebben inwoners van Oud Ade op aangedrongen tijdens een informatieavond.

De aanwezigen kregen in totaal achttien varianten van bruggen te zien, in verschillende breedtes. De nieuwe brug moet in het derde kwartaal van 2020 klaar zijn. Maar de belangrijkste vraag waarop de gemeente Kaag en Braassem graag antwoord wilde hebben, is hoe de inwoners van Oud Ade de werkzaamheden uitgevoerd willen zien. Als een korte en hevige klus waarbij de Leidseweg drie maanden lang compleet wordt afgesloten of als een karwei  van een half jaar lang, waarbij in elk geval één rijbaan van de Langebrug begaanbaar blijft voor al het verkeer.

De meerderheid  van de aanwezige inwoners bleek voorstander van de korte variant. Ze hebben wel als voorwaarde dat er voor de fietsers een tijdelijke brug of ponton moet worden aangelegd, zodat de leerlingen naar school kunnen. Voorzitter Joan Tacx van de dorpsraad zou het het liefst zien dat de werkzaamheden worden uitgevoerd in de zomervakantie. VVD-raadslid Jan van der Geest deelde deze mening: ,,Voor de fietsers moet je een oplossing vinden. Je kan hen niet veroordelen tot omrijden.”

Wethouder Yvonne Peters wilde nog geen tijdelijke fietsbrug toezeggen vanwege de kosten. ,,Het moet wel passen en veilig zijn voor de mensen die daar werken. Ik snap de wens voor een tijdelijke fietsbrug, maar ik kan het niet beloven.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195