Tijdelijke tentoonstelling over de heilige Sint-Nicolaas van Myra in Archeon is toch ‘n pietsje Sint-museum
Zoals elk jaar speelt het Alphense museumpark Archeon in op de komst van Sinterklaas, maar ditmaal voor het eerst ook met een tijdelijke tentoonstelling over de heilige Nicolaas van Myra. Daarmee heeft de stad alsnog een vleugje van het Sint-museum dat zes jaar terug niet van de grond kwam.
Jan BeltLaatste update:23-11-19, 11:34
,,Is er sprake geweest van een Sint-museum in Alphen? Dat wist ik niet'', zegt Anne Nies Keur verrast. Ze is conservator van het middeleeuwse gedeelte van Archeon en dus nauw betrokken bij de tentoonstelling Het verhaal van Nicolaas, die vanaf vandaag te zien is.
Sinterklaas is een feest van tradities, maar daar gaat 'haar' expo níet over, benadrukt Keur. ,,We willen vooral de historische figuur Nicolaas van Myra, waarop Sinterklaas grotendeels is gebaseerd, bij een groter publiek bekendmaken. Zijn verhaal past echt hier, want het is middeleeuws."
Nicolaas van Myra leefde in de derde en vierde eeuw na Christus, in het huidige Turkije. Keur: ,,Iedereen denkt dat hij uit Spanje komt, maar dat is dus niet zo. Sterker nog: hij is daar nooit geweest."
Nicolaas van Myra was een heilige die mensen - tenminste, dat dachten zij - beschermde tegen onheil en demonen. Hij speelt de hoofdrol in allerlei legenden. Keur licht er desgevraagd enkele toe.
Slavin
Zo is er het verhaal van een vader die zo arm was dat hij zijn drie dochters als slavin wilde verkopen. Nicolaas van Myra zou ervoor hebben gezorgd dat er drie bollen goud terechtkwamen in schoenen van de gezinsleden die bij een open haard stonden te drogen. Daar komt de traditie van het schoenen zetten vandaan.
We willen dit wel elk jaar doen en misschien kunnen we steeds iets groter
Anne Nies Keur
Ook een 'leuk' verhaal: er was een moeder die haar kind in bad deed, de kuip had ze op een vuur gezet. Toen hoorde ze kerkklokken en spoedde zich richting kerk, waar bisschop Nicolaas zou worden ingehuldigd.
Ze vergat haar kind, maar Nicolaas van Myra zorgde ervoor dat het kind niet ernstig verbrandde. Keur: ,,Dat verhaal vertellen we dus in het huis van de barbier in ons middeleeuwse stadje Gravendam.”
Bezoekers kunnen ook een heus insigne kopen van Gravendam, gemaakt door een tingieter. De gedachte is dat het voorwerp beschermt tegen onheil.
Er komen ook vier schildersezels met (nagemaakte) 'historische doeken' erop. Die verwijzen naar de rol van Nicolaas van Myra als beschermer van allerlei groepen, zoals zeelieden, reizigers en ongetrouwde vrouwen. ,,Zij waren vroeger nog net niet vogelvrij, maar er moest wel altijd een soort gezagvoerder met ze mee."
Verrijking
Is het niet jammer dat de tentoonstelling maar twee weekenden te zien is? ,,Sinterklaas is straks weer het land uit en we hebben andere dingen te doen, zoals een flinke expositie in het Romeinse badhuis en het inrichten van de ijsbaan'', reageert Keur. ,,Maar we willen dit wel elk jaar doen en misschien kunnen we steeds iets groter."
Alphenaar Frans Schouten, ruim vijf jaar terug initiatiefnemer van het Sint-museum, gaat zeker even in Archeon kijken.
Schouten: ,,Echt een verrijking, dit." Hij heeft geen hard feelings dat de komst het Sint-museum niet lukte. ,,We hadden alles rond, behalve het geld."
Er was vier tot zes ton nodig, de eerste ronde langs het bedrijfsleven leverde amper 500 euro op. ,,Toch is het een geweldige tijd geweest, ik kijk er met veel plezier op terug'', verzekert Schouten (75).
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.