Volledig scherm
Een eenzame gondelvaart langs rustige terassen in het centrum © Merel Klijzing

Tóch ‘Gondelvaart’ in Alphen: docenten van Scala College varen rondje met eigen verlichte piratenboot

Er mag dan geen officiële Gondelvaart meer zijn, dat weerhield Kees Bos en collega's er niet van om toch een rondje te varen door Alphen mét een verlichte boot.

Bos, natuurkundedocent van het Scala College, doet al enkele jaren met een groep docenten mee aan de Alphense Gondelvaart. Tot die ophield te bestaan en Bos dit jaar zijn heil zocht in Nieuwkoop. ,,Daar wonnen we dit weekeinde de derde prijs met onze zeilboot", vertelt Bos. 

De leerkrachten brachten in een aantal weekeinden verlichtingsslangen aan op de boot, die om beurten aan gaan. Ook werd een kop van een draak gemaakt, die vuur spuugt. De piratenboot werd compleet gemaakt met zelfbewegende roeispanen. ,,Wij laten dat allemaal aan de elektronica over, zelf drinken we achterin de boot een wijntje.”

Dat de boot vanavond door Alphen vaart, moet niet gezien worden als statement om de Gondelvaart terug te krijgen. ,,Ik snap wel dat het aantal deelnemers in Alphen terugliep. In Nieuwkoop werkt het toch anders, daar vaart iedereen met een boot de plas op om te kijken. De groep mensen die in Alphen de tijd nam om iets van de boot te maken werd steeds kleiner. Dat vind ik wel jammer. Door dit rondje te varen hebben we nog weer iets meer eer van ons werk.”