Tom Salden uit Nieuwveen en Elke Salzmann uit Abcoude goed van start in zonneautorace

VIDEOTom Salden (23) uit Nieuwveen en Eke Salzmann (25) uit Abcoude hebben in Darwin (Australië) een uitstekende eerste racedag achter de rug met het Vattenfall Solar Team. Ze liggen inmiddels op een tweede plaats.

Zaterdag reed het team de kwalificatie en eindigde het als achtste. Elektrisch ontwerpster Elke: “We hadden aan het begin van deze eerste racedag al vrij snel een technisch probleem. De connector van een zonnepaneel was namelijk losgeschoten. Gelukkig hebben we veel getraind op dit soort situaties en konden we dit snel oplossen.”

Quote

Je hebt ‘roadtrains’, vrachtwa­gens van wel 50 meter lang. Als je daar met een lichtge­wicht auto langsrijdt, is het wel even spannend

Tom Salden

Salden vertrok als eerste coureur: ,,De omstandigheden waren heel pittig. Het was, met 50 graden Celsius, zinderend heet in de cabine van de NunaX. Ik kwam kletsnat aan op de controlestop.”

Tijdens de wedstrijd met de zonneauto’s is er geen afgezet parcours. De coureurs hebben dus te maken met het reguliere verkeer. Tom: ,,Je hebt te maken met zogenaamde roadtrains, vrachtwagens van soms wel 50 meter lang. Als je daar dan met een lichtgewicht auto van iets meer dan 130 kilo langsrijdt, is het wel even spannend maar het ging perfect!”

De Bridgestone World Solar Challenge is een meerdaagse race van 3000 km dwars door de outback van Australië. Zonneraceteams van over de hele wereld doen mee en proberen zo snel mogelijk de finish te halen.

De race met op zonne-energie aangedreven auto’s gaat zo’n vierenhalve dag duren. Tom: ,,We beginnen elke dag om 08.00 uur en moeten om 17.00 uur stoppen. Als coureurs wisselen we elkaar af. We zitten gemiddeld drie uur achter elkaar achter het stuur.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Volledig scherm
Elke Salzmann en Tom Salden © Credit: Jorrit Lousberg