Volledig scherm
De Tommobiel, soort minitaxi voor de Alphense wijk Kerk en Zanen. © Gemeente Alphen

'Tommobiel moet ook in andere wijken van Alphen rijden'

De Tommobiel is zo'n succes dat het taxi-karretje voor ouderen blijft rijden. Dat zegt de Alphense wethouder Han de Jager van Sociale Zaken. Vorige maand liep de proeftijd van een jaar af, maar De Jager (CDA) is zo enthousiast dat hij door wil.

De Tommobiel, de naam verwijst naar welzijnsorganisatie Tom in de Buurt, is een soort golfkarretje waarmee ouderen, eenzame mensen en hulpbehoevenden zich voor twee euro per ritje kunnen laten vervoeren naar de winkel, de dokter of de kaartclub. Het is een antwoord op de beweging van steeds langer thuiswonen. 

Tijdens de proef reed het wagentje alleen naar adressen in de wijk Kerk en Zanen. De kosten kunnen laag blijven omdat het project volledig wordt gerund door zo'n 25 vrijwilligers chauffeurs. Zij reden in een jaar tijd zo'n 1350 ritjes, wat neerkomt op ongeveer 10.000 kilometer. 

De wethouder wil er een permanente voorziening maken en uitrollen naar andere wijken van Alphen. Het karretje biedt plek aan drie personen en rijdt alleen op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.