Volledig scherm
Op de N11 gebeuren geregeld ongelukken, zoals vorig jaar met deze uit de bocht gevlogen bestelbus bij de oprit Hazerswoude. © Josh Walet

Trajectcontrole op N11 laat nog op zich wachten, politie meet wel snelheid

De trajectcontrole op de N11 langs Alphen en Hazerswoude gaat op z’n vroegst in april 2020 aan. Omdat de rijsnelheid een acuut probleem is, houdt de politie op verzoek van het Openbaar Ministerie nu al wel regelmatig controles.

Wanneer de trajectcontrole echt worden aangezet kan het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. ,,Maar we verwachten vanaf april volgend jaar de N11 en de andere projecten in de zuidelijke helft van Nederland in gebruik te kunnen nemen”, vertelt woordvoerster Marloes van Kessel van het Parket Centrale Verwerking van het OM.

De leverancier die dit systeem levert, heeft 'problemen met de software', weet Van Kessel. ,,Daardoor duurt het helaas langer dan we hadden gehoopt. Wel hebben we goede ervaringen op de rijkswegen waar dit systeem al functioneert.‘’ Daarom heeft het OM besloten op deze leverancier te wachten.

Het OM waarschuwt echter: automobilisten moeten nu niet denken dat zij een vrijbrief hebben om even diep het gas in te trappen. ,,De politie controleert nu ook al en blijft dat doen. De installatie staat weliswaar nog niet aan. Maar het probleem van de hoge rijsnelheden is er. Voor ons is dat reden om de politie te vragen controles te blijven doen", zegt de woordvoerster.

Rijkswaterstaat (beheerder van de weg) en het OM hebben het wegvak tussen Zoeterwoude en Hazerswoude en dat langs de Alphense wijk Kerk en Zanen uitgekozen om het meetsysteem neer te zetten. Per weg kunnen maar twee wegvakken van het kostbare controlesysteem worden voorzien. En met deze verdeling is, zei Van Kessel eerder in deze krant, het effect van de controle het grootst.

Ervaring

Het 7 kilometer lange gedeelte van Alphen naar Bodegraven is daarom niet gekozen. Wel doet de politie hier metingen als er aanleiding toe is. De camera’s bij de kruisingen Leidse Schouw in Alphen en Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude blijven in gebruik. De oude flitspaal bij viaduct Posthoorn bij Hazerswoude is wél vervallen.

De N11 is een van de 20 N-wegen in Nederland waar trajectcontrole wordt ingevoerd. Dit gebeurt omdat op wegen als de N11 relatief veel ongelukken gebeuren, waarbij gewonden en doden vallen. Daarom zet het OM in op extra controles, samen met voorlichting en educatie. De ervaring leert, legt woordvoerster Van Kessel uit, dat automobilisten zich bij een trajectcontrole over een langere afstand beter aan de snelheid houden. ,,Dat komt de verkeersveiligheid ten goede.’’ De N11 is uitgekozen omdat op deze weg vooral de rijsnelheid een probleem is.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195