Volledig scherm
De verkeerssituatie © OM

Trucker loog tegen politie na rammen auto gezin

De trucker die vorig jaar op het viaduct naast de Alphense containerhaven de auto van een gezin in de kreukels reed, loog bij de politie dat hij oranje licht had. Tegen de man (57) uit de provincie Groningen is vandaag bij de Haagse rechtbank 160 uur werkstraf geëist.

De chauffeur, die al 30 jaar op de weg zit, gaf tijdens de rechtszitting toe dat hij wel degelijk door rood reed. Op aanraden van zijn toenmalige advocaat verzweeg hij dat toen de politie hem na het ongeluk op 30 mei vorig jaar verhoorde. ,,Daar is meneer achteraf gezien niet trots op’’, verklaarde zijn huidige advocaat John Pelle vandaag in de Haagse rechtbank.

Verzachtende omstandigheid, aldus de raadsman, was dat S. in een heftige situatie die hij nog nooit had meegemaakt het advies van een ‘deskundige’ opvolgde. ,,Hij zei dat ik ‘s avonds zeker niet thuis zou komen als ik bij de politie zou verklaren dat ik door rood was gereden’’, zei S. er nu zelf over.

Afgeleid

Maar waarom reed hij door rood? De trucker, die geen strafblad heeft, kwam vandaag met een nogal warrige verklaring. Hij was afgeleid doordat zijn werkgever zijn route opeens had gewijzigd en was zo druk bezig op de verkeersborden te kijken dat hij niet door had dat het verkeerslicht op rood stond. Hij zei ook nog hebben geprobeerd te remmen en het gezin te ontwijken.

Officier van justitie Mike Visser geloofde daar niks van. ,,Het meest waarschijnlijke scenario is dat de chauffeur nog snel door wilde en juist gas bij gaf.’’ S. kwam juist van de N11 uit de richting Leiden af, had het slingertje bij de tunnel gemaakt en reed op het viaduct bij de haven richting Steekterbrug. Bij een met verkeerslichten beveiligde kruising ramde hij met 58 kilometer per uur de donkere Hyundai van het gezin, dat juist de oprit van de N11 richting Leiden opdraaide.

De wagen met drie inzittenden belandde tegen een lantaarnpaal. De vrouw brak tien ribben en een sleutelbeen, liep twee klaplongen en een bloeding in haar hersenvlies op. Ze lag drie dagen op de intensive care, twee weken in het ziekenhuis en moest daarna nog lang revalideren. Haar man en zoon (11) kwamen er beter vanaf.

Emoties

Hoewel Visser de trucker het ongeval zwaar aanrekende, wilde hij hem niet ook nog eens zijn rijbewijs afpakken. Bij een volgend vergrijp is hij zijn rijbewijs wel zes maanden kwijt. De advocaat van S. benadrukte dat het belangrijk is dat de trucker nu zijn rijbewijs mag houden.

Visser nam de trucker ook kwalijk dat hij nauwelijks mededogen toonde met het gezin. Dat was volgens advocaat Pelle een misvatting. Via mails informeerde S. naar de toestand van de vrouw. Verder zou S. moeite hebben zijn emoties te tonen. De chauffeur maakte ook niet van de gelegenheid gebruik het laatste woord tot de rechters te richten.

De Haagse rechtbank doet uitspraak op 7 november.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.