Volledig scherm
© avifauna

Twee groene eieren bij heetgebakerde helmkasuarissen

De grote loopvogels uit Nieuw-Guinea en Noordoost-Queensland ( Australië) hebben inmiddels twee, groene eieren gelegd in de Avifauna in Alphen. ,,Het kunnen er vier, vijf of zes worden’’, zegt chef-vogelverzorger Simon van der Luit hoopvol. 

De helmkasuaris leeft in het dichte tropische regenwoud en eet afgevallen fruit en allerlei kleine diertjes. De helm beschermt de hersenpan tegen laag hangende takken. De overwegend zwarte vogel heeft een kale blauwe kop en een nek met twee lellen. 

Wonden

Deze loopvogel is familie van de struisvogel en de emoe en staat op stevige poten. Met aan elke poot een scherpe nagel van ongeveer 10 centimeter. Deze dolk-nagel maakt de helmkasuaris een gevaarlijke vogel. Ze kunnen daarmee dodelijke wonden veroorzaken. Het mannetje weegt zo’n dertig kilo, het vrouwtje zeker 20 kilo meer.

Veel bezoekers denken dat de zeearenden de gevaarlijkste vogels van het Alphense vogelpark zijn. Maar dan hebben ze het mis, zegt Van der Luit. ,,Kasuarissen vallen je meteen aan als je het hok in komt en geven je een klap met hun poten. Het zijn een soort oervogels, die wat dat betreft beter in het Archeon zouden horen.’’

Als kasuarissen in de ondoordringbare jungle een soortgenoot tegen komen, kan die meteen een dreun verwachten. ,,Het hele jaar houden we het mannetje en het vrouwtje hier gescheiden’’, zegt Van der Luit.

Paartijd

,,Alleen in de twee maanden van de paartijd zijn ze bij elkaar. Maar zodra het laatste ei gelegd is, en er zit gemiddeld twee dagen tussen het ene en het andere ei, halen we het vrouwtje weg. Het mannetje broedt de eieren uit en brengt de jongen groot.’’

Van der Luit blijft hij uit hun blikveld nu ze eieren hebben. ,,Nu ze eieren hebben worden ze nog sneller agressief dan anders. In hun woede zouden de eieren vertrapt kunnen worden. Dat moeten we voorkomen.’’ Het is dan ook niet Van der Luit die foto’s neemt van de eieren, maar een andere medewerker van het park die de vogels niet kennen.

Bevrucht

Het is voor het tweede jaar dat dit jonge paartje eieren heeft gelegd. ,,Vorig jaar waren we verrast dat zo’n jong paartje al eieren had. Maar ze kwamen niet uit. We hopen dat de Ieren nu wel bevrucht zijn’’, zegt Van der Luit. De broedtijd is 50 dagen.

Avifauna was jarenlang gezegend met een zeer vruchtbaar paar kasuarissen maar dat werd te oud. Dat mannetje wist jarenlang jongen groot te brengen. In 2011 bracht hij zelfs een vierling groot en zorgde daarmee voor een primeur in de dierentuinwereld.

Volledig scherm
Het vorige helmkasuarismannetje met jong. In 2011 bracht hij vier jongen groot, een primeur in de dierentuinwereld © avifauna

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.