Volledig scherm
2004-02-17 08:49:18 NLD-20040216-ROTTERDAM: Vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel. Hier is nu de Raad voor de Kinderbescherming in gevestigd.ANPFOTO KOEN SUYK © ANP

Twee jaar cel geëist tegen Boskoopse drugsdealer

Tegen een 25-jarige Boskoper is vanochtend twee jaar cel geëist, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie bijna anderhalf jaar lang cocaïne heeft gedeald. Zijn oudere broer (34) hoorde acht maanden cel tegen zich eisen.

Beiden hebben eerder bij de politie een bekentenis afgelegd, maar houden volgens hun advocaat M. de Reus vol dat de periode van dealen slechts enkele maanden (begin dit jaar) duurde. Daarom vroeg de raadsman om een aanmerkelijk lagere straf.

De officier van justitie eiste tegen de jongste broer 32 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. Tegen de oudere verdachte luidde de eis 12 maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Het duo zit al minstens enkele maanden achter de tralies.

Dwangsom

De broers hebben ook, als eerste in deze regio, van de gemeente Alphen een last onder dwangsom aan hun broek gekregen. Dit houdt in dat zij 10.000 euro zouden moeten betalen wanneer zij nogmaals op drugshandel worden betrapt. De aanklacht bij de rechtszaak gaat ook over drugsbezit, ze werden betrapt met bijna 200 gram cocaïne. De uitspraak is op 16 december.

Advocaat De Reus weet niet zo goed wat hij van de dwangsom moet denken. ,,Mijn cliënten waren nogal verrast en ik heb zoiets zelf ook nog nooit meegemaakt. De gemeente wil hiermee criminelen afschrikken, maar ik weet niet of dit het juiste middel is. Dat zal de praktijk moeten uitwijzen.” De Reus heeft in ieder geval beroep aangetekend tegen de aangekondigde dwangsom (bij herhaald drugs dealen).

De politie kwam de broers op het spoor na anonieme tips. Bij huiszoeking vonden de agenten de cocaïne en een klantenlijst. Diverse klanten hebben ook verklaard dat de broers hun dealers waren.