Volledig scherm
De ravage na de plofkraak op een pinautomaat in winkelcentrum Vromade in Bodegraven © Josh Walet

Twee jaar cel geëist voor plofkraak aan Vromade in Bodegraven

Het OM heeft vandaag voor de Haagse rechtbank twee jaar cel geëist tegen Bodegraver Abdelhemid S. (35), die verdacht wordt van betrokkenheid bij een plofkraak aan de Vromade in Bodegraven begin dit jaar. Ook wil justitie dat de man een dikke 30 duizend euro aan schade vergoedt. ,,Plofkraken zijn ernstige misdrijven met enorme risico’s'', aldus de aanklaagster.

In de nacht van 11 januari sloegen twee gemaskerde mannen de ruiten uit de toegangsdeur van een sporthal aan de Vromade in Bodegraven. Daarna werd de pinautomaat binnen met vuurwerk opgeblazen. Toen het geld toch niet uit de automaat bleek te kunnen sloegen de mannen op de vlucht. Een bloedspoor leidde naar Abdelhemid S., die in juni werd gearresteerd

Omdat er een grote glaswand naast de pinautomaat stond moesten de twee mannen ook de ruit uit de deur van de naastgelegen snackbar eruit slaan om bij de pinautomaat te komen. De hele actie werd op camerabeelden vastgelegd.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De politie gaf camerabeelden vrij van de plofkraak in Bodegraven. © Politie

Tot verrassing van het OM bekende Abdelhemid vandaag dat hij aan de plofkraak had meegedaan. Tot nu toe had hij over zijn aandeel gezwegen. ,,Maar mijn rol was beperkt”, hield hij staande. Hij zou slechts hebben meegeholpen met het inslaan van de ruiten en het gereedschap hebben aangegeven waarmee de mededader de pinautomaat opblies. ,,Ik ben niet eens binnen geweest”, benadrukte de Bodegraver. Hij zou gevraagd zijn mee te doen omdat hij in de buurt woont en zijn huis als schuiladres kon dienen.

Omdat zijn bloed op het glas van de ingeslagen ruit van de snackbar werd gevonden kon de man in juni worden aangehouden, waarbij hij zich hevig verzette. De Bodegraver, die een strafblad van 21 pagina’s op zijn conto heeft waar verschillende ramkraken op staan, vertelde dat zijn gokverslaving hem tot zijn daad had gebracht. ,,Ik was juist bezig het verleden achter me te laten” , vertelde hij aan de rechters. De man zou met zijn zwangere vriendin gaan trouwen, maar zou door zijn schulden nog een keer geld hebben moeten stelen. ,,Dan zou alles in orde zijn. Als je trouwt houd je ermee op”.

De politie zoekt nog steeds de andere dader. Wie hij is wilde de verdachte niet zeggen. ,,Dat is te gevaarlijk”.

Volgens zijn raadsman was er sprake van een amateuristische actie. ,,Er is niet eens echte springstof gebruikt”, hield hij de rechters voor. Omdat de kraak niet voltooid was bepleitte hij een lichtere straf. Hij vroeg de rechtbank de woorden van zijn cliënt over zijn toekomst serieus te nemen. ,,Mijn cliënt wil zich echt verbeteren. Hij heeft nog steeds een vrouw die op hem wacht”.

De rechtbank doet uitspraak op 5 oktober.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.