Volledig scherm
Leerlingen van basisschool de Springplank en de Johannes Postschool planten het tweede Tiny Forest in de gemeente Alphen aan den Rijn © Merel Klijzing

Tweede minibos ingericht in Hazerswoude-Dorp

En dat is twee.... Niet het tweede boompje, maar tiny forest nummer twee. Leerlingen van de basisscholen De Springplank en Johannes Post in Hazerswoude-Dorp hebben vanochtend de stortbuien getrotseerd om ‘hun’ 600 boompjes te poten.

Dat pootgoed met els, eik, wilg, esdoorn, meidoorn en sneeuwbal vormt bij elkaar over enkele jaren een bos van het formaat tennisbaan. Het mag daarmee relatief klein zijn, in diversiteit aan dieren, vogels, insecten en planten moet het een natuurlijke oase worden die steen en asfalt in stad en dorp breekt.

En het mag nu schriel ogen, IVN’er Wim Dieho en groenambtenaar Niek van ’t Wout van Alphen onderstrepen dat zo’n bosje hard groeit.

,,Komend voorjaar is het eerste tiny forest in het gebied de Groene Vinger bij Archeon zó hoog dat je er al niet meer overheen kunt kijken. In een paar jaar tijd schieten de boompjes zomaar naar tweeënhalve meter hoogte.’’

Kabels

Wethouder Gert-Jan Schotanus (openbare ruimte en onderwijs, Nieuw Elan) riep vorig jaar optimistisch dat iedere wijk en ieder dorp z’n eigen minibos zou moeten krijgen. ,,Vanuit het oogpunt van groen en duurzaam is zo’n tiny forest overal belangrijk. Maar ook heeft zo’n bos een grote educatieve waarde. Reken maar dat deze kinderen niet vergeten dat ze hier hun boompje hebben geplant.’’ Ook komt het tiny forest aan bod in de lessen op school.

Het zoeken naar geschikte plekken blijft wel lastig, zegt Schotanus. Groenambtenaar In ‘t Wout: ,,Het ene terrein is bestemd voor woningbouw, of er zitten kabels in de grond. Zo is er op iedere plek wel wat.’’

Het scheelt volgens Schotanus wel dat de aanleg van tiny forests in het beheerplan staat. Bij nieuwbouwprojecten komt de optie van een minibos in de planopzet te staan.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195