Volledig scherm
De Lange Brug in Oud Ade. © Gemeente Kaag en Braassem

Twijfels Oud Ade over mogelijk maken busvervoer op versleten Lange Brug

Wethouder Yvonne Peters twijfelt over de aanschaf van een zakpaal die het mogelijk maakt om bussen weer over de Lange Brug in Oud Ade te laten rijden. 

Quote

Het openbaar vervoer door Oud Ade moet weer op gang komen

Anja de Rijk

Dit zogeheten pollersysteem - waarbij chauffeurs van de bus, ambulance en brandweerauto de paal op afstand kunnen bedienen - kost honderdduizend euro en is volgens Peters niet 'hufterproof'. ,,Als er iemand tegenaan heeft gereden, loop je risico op falen van het systeem'', zegt ze. ,,honderdduizend euro is erg veel geld.''

Maar de gemeenteraad wil dat de Lange Brug snel weer toegankelijk wordt voor bussen. De brug is nu versmald met betonblokken, zodat alleen gewone auto's eroverheen kunnen. Kaag en Braassem heeft deze maatregel getroffen, nadat duidelijk werd dat de brug er slecht aan toe is. 

Klem gereden

De betonblokken vertonen inmiddels forse schadeplekken. ,,Kennelijk duwt er ook weleens een trekker of ander zwaar voertuig tegenaan", vermoedt de wethouder. Een ambtenaar laat weten dat een busje zich vorige week klem heeft gereden tussen de betonblokken. Ook gebeurt het dat behulpzame omwonenden met een sleuteltje de paal in de fietsbrug openen voor automobilisten. ,,We weten niet goed hoe het verder moet", zegt hij. 

CDA-raadslid Anja de Rijk heeft gewezen op de naderende winter. ,,Straks willen scholieren en studenten hun fiets weer inruilen voor de bus om naar school te gaan. Het openbaar vervoer door Oud Ade moet weer op gang komen", vindt ze. 

De wethouder wijst er echter op dat inwoners van Nieuwe Wetering en de Zuidhoek in Roelofarendsveen ook geen openbaar vervoer hebben. ,,En zo groot is de fietsafstand tussen Oud Ade en Rijpwetering nou ook weer niet", aldus Peters.