Volledig scherm
Archieffoto ANP © ANP

'Uniek verbond' over chronische wondzorg

Alrijne, huisartsenpraktijk Lupine, thuiszorgorganisatie Activite en Zorg en Zekerheid gaan nauw samenwerken om chronische wonden beter te behandelen.

Volgens het Alrijne Ziekenhuis kampen in de regio zo'n zevenduizend mensen met chronische wonden. ,,Vaak zijn deze patiënten niet bekend bij de huisarts. De wonden word door een thuiszorgverpleegkundige behandeld. Normaal geneest een wond binnen drie tot zes weken, tenzij er sprake is van een andere aandoening of ziekte. Dan is de expertise van een wondarts nodig", zegt Maartje Hesseling van huisartsenpraktijk Lupine, die samen met Alrijne-wondarts Brekelmans initiatiefnemer is ,,Het duurt nu zo'n twintig weken voordat een patiënt een consult bij een wondarts heeft. Dat is vervelend en ronduit gevaarlijk", zegt Brekelmans.

Daarom gaan Alrijne Ziekenhuis, huisartsenpraktijken Lupine en Florijn uit Leiderdorp, thuiszorgorganisatie ActiVite en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid samenwerken om mensen met chronische wonden beter te helpen. ,,Zo wordt een patiënt dichtbij huis en onder regie van de huisarts behandeld." Er is geregeld overleg tussen huisarts en thuiszorg. Waar nodig wordt met Alrijne overlegd. Door de vroege herkenning moet de genezingstijd korter worden.

Complexe wonden

Quote

Een wondarts­con­sult was er pas na twintig weken.Dat is gevaarlijk en vervelend

Wouter Brekelmans, Alrijne

Brekelmans: ,,Alleen bij complexe wonden moeten mensen naar het ziekenhuis. Ook besparen we door snellere genezing en lagere verpleegkosten." De wondarts bekijkt tijdens een tweewekelijks spreekuur in de huisartsenpraktijk de wonden als deze na vier tot zes weken niet genoeg genezen is. Dan wordt beoordeeld of de patiënt door een huisarts of thuiszorg kan blijven worden behandeld of dat er aanvullende behandelingen of onderzoek in het ziekenhuis nodig is. ,,Dat voorkomt dat patiënten onnodig of te laat naar het ziekenhuis worden verwezen."

Huisartsen en verpleegkundigen hebben scholing gekregen om de wonden beter te herkennen en beoordelen. Hesseling: ,,Dit is een uniek project in Nederland gezien de samenwerking tussen alle partijen. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport omarmt dit ook." Zorg en Zekerheid financiert het project.