Volledig scherm
De 41-jarige verdachte van een steekpartij in de Alphense Diamantstraat wordt aangehouden © Josh Walet

Vader (42) die wordt verdacht van dubbele moordpoging in Alphen moet worden onderzocht door een neuroloog

De 42-jarige Alphenaar die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt verdacht van een dubbele moordpoging op zijn dochter (17) en vrouw (32), moet worden onderzocht door een neuroloog. Dat heeft de Haagse rechtbank vandaag tijdens een tweede voorbereidende zitting bepaald. 

,,Een deskundige moet uitzoeken of er sprake is van een afwijking", zei de voorzitter van de rechtbank. ,,Als het antwoord ja is, moet worden onderzocht of er ten tijde van het delict al sprake was van deze afwijking en of het iets zegt over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.” 

Eerder bleek al dat de Alphenaar van Syrische afkomst lijdt aan geheugenverlies. De verdachte zit in de gevangenis in Vught en was, op advies van zijn advocaat, niet aanwezig bij de zitting. ,,Dat is geen onwil, maar heeft alles te maken met de lange reistijd", zei advocaat Aardoom-Fuchs. ,,Mijn cliënt wil tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak verklaren.” 

Milieuonderzoek

Naast het neurologische onderzoek heeft de rechtbank ook bepaald dat deskundigen een zogenoemd milieuonderzoek moeten doen. Dit betekent dat de omgeving waarin de Alphenaar verkeerde toen hij nog vrij was, in kaart wordt gebracht. Hieronder vallen bijvoorbeeld familie en vrienden. 

Het strafdossier telt inmiddels 340 pagina's. De steekpartij gebeurde rond 19.00 uur ’s avonds op de bovenste verdieping van de flat. De vader werd ter plekke aangehouden. Burgemeester Liesbeth Spies liet eind juni weten dat de moeder en dochter zijn hersteld van hun verwondingen en net als de overige gezinsleden Alphen hebben verlaten.

De rechtszaak gaat verder op 6 maart. Ook dan gaat het om een voorbereidende zitting.