Volledig scherm
De vader is het niet eens met het schooladvies dat zijn 12-jarige dochter heeft gekregen. © Shutterstock

Vader eist IQ-test voor dochter na schooladvies: ‘Vmbo of gymnasium maakt mij niet uit’

UPDATEEen vader van een 12-jarig meisje uit Hazerswoude-Rijndijk heeft vanochtend via een kort geding bij de rechtbank geprobeerd een IQ-test voor zijn dochter af te dwingen. De man wil dat de oude basisschool van het meisje, dat na de zomer naar het voortgezet onderwijs gaat, de test nog deze zomervakantie afneemt.

De vader stelt dat de test nodig is om te bepalen op welk niveau het meisje na de zomer onderwijs moet krijgen. Zij kreeg dit jaar in groep 8 van de school, basisschool De Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk, het advies vmbo kader. Ze staat inmiddels ingeschreven bij het Groene Hart Leerpark in Alphen en ziet dat volgens de intern begeleider van de basisschool ‘helemaal zitten’. Volgens haar vader zou een vmbo/havo-advies echter meer op zijn plek zijn.

Niveau

Quote

Waarom moet die test nu ineens worden afgenomen? U wist al in februari dat de school dat niet wilde

De rechter

Haar vader vindt dat er een IQ-test bij zijn dochter moet worden afgenomen, om het juiste niveau te bepalen. Het meisje heeft in haar laatste schooljaren wisselende resultaten laten zien. De problematische scheiding van haar ouders in 2016 zou daarbij een rol kunnen spelen. Hulpverleners die zich om het gezin bekommeren, geven dat ook aan. 

In november 2018 zou met de school en hulpverleners zijn afgesproken dat er een test bij het meisje zou worden afgenomen. Dit was nodig, vanwege een aanvraag voor leerwegondersteunend onderwijs, richting de middelbare school.

Echter, sinds dit schooljaar blijkt een IQ-test geen verplicht onderdeel meer te zijn van de aanvraag. Reden voor de school om af te zien van de test. Bij het besluit om de test niet af te nemen, hebben hulpverleners meegewogen dat een IQ-test op dat moment geen reëel beeld zou geven van waar het meisje toe in staat is, omdat het meisje volgens zowel de hulpverleners als de school op dit moment niet lekker in haar vel zit. 

Precedent

Quote

Stelt u zich eens voor dat alle ouders kunnen bepalen hoe school zou moeten handelen? Er zou een precedent­wer­king kunnen ontstaan

Kicky van Bavel, Advocaat van basisschool De Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk

Volgens de advocaat van de school, Kicky van Bavel, is het afnemen van de test niet in het belang van het kind. ,,Stelt u zich eens voor dat alle ouders kunnen bepalen hoe school zou moeten handelen? Er zou een precedentwerking kunnen ontstaan”, sprak zij de rechter toe.

De rechter vroeg de vader waarom hij vandaag in de rechtbank zat. ,,U kunt er wel met gestrekt been ingaan, op de eerste dag van de vakantie. Waarom moet die test nu ineens worden afgenomen? U wist al in februari dat de school geen test wilde laten afnemen. Had u in de tussentijd niet zelf die test kunnen laten doen?”

,,Ik heb een kleine beurs”, reageert vader. ,,Zo’n test is niet gratis. Als ik een IQ-test wil laten afnemen, heb ik toestemming nodig van mijn ex-vrouw. Zij zet die handtekening niet. Om iedereen aan de afspraken te houden, moest ik dit doorzetten.”

Bijgesteld

Quote

Het maakt mij niet uit of ze vmbo of gymnasium doet. Het is voor mij van belang te weten wat er met mijn kind aan de hand is

De vader
Volledig scherm
Rooms-Katholieke Basisschool (RKBS) de Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk © GoogleStreetview

De moeder, die als docent op De Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk heeft gewerkt, staat volgens de advocaat van het schoolbestuur achter de keuze van de school om geen test af te nemen. ,,De uitslag van de  IQ-test zorgt niet per definitie voor een verandering van het schooladvies”, benadrukte advocaat Kicky van Bavel. ,,Het schooladvies wordt door vele factoren bepaald. Het advies is dit jaar, na een CITO-toets die het meisje goed heeft gemaakt, nog naar boven bijgesteld.”

Volgens de vader zat ‘iedereen met de handen in het haar’, vanwege de wisselende schoolprestaties van zijn dochter. ,,Het IQ van mijn dochter is van belang om vast te stellen hoe het kan dat er fluctuaties zijn in haar cijfers”, vindt de vader. ,,Het is pertinent onjuist dat ik niet wil dat mijn dochter naar het vmbo gaat. Het zal me een worst zijn, dat schooladvies. Mijn dochter moet de juiste begeleiding en opleiding krijgen. Stel nou dat uit intelligentieonderzoek blijkt dat ze nog veel lager zit en ze gaat naar het vmbo, dan pest je een kind toch? Dat is niet passend. Het maakt mij niet uit of ze vmbo of gymnasium doet. Het is voor mij van belang te weten wat er met mijn kind aan de hand is.”

De bestuurder van de school reageerde daarop door te stellen dat de uitkomst van de IQ-test op die vraag geen antwoord geeft. ,,Het intelligentieonderzoek zegt ook niets over de onderwijsbehoefte van het kind.”

De rechter doet over twee weken, op 5 augustus, uitspraak. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195