Vakantiehuis Bodegravers gaat in vlammen op door bosbrand

VideoVan het vakantiehuis van de Bodegraafse familie Humme is weinig meer over. Het huis is onbewoonbaar geworden door de hevige bosbranden in de regio. ,,Het huis staat op instorten, we zijn alles kwijt."

Gerard Humme heeft sinds drie jaar een vakantiehuis in het oosten van Spanje, in de buurt van de bed and breakfast die zijn dochter runt. In het hoogseizoen helpt het echtpaar daar vaak een handje. ,,Dit is even minder leuk", reageert Humme gelaten vanuit Spanje. 

Maandag braken hevige bosbranden uit in de buurt van het vakantiehuis, in Llutxent. ,,'s Avonds werden we geëvacueerd. Dinsdagochtend ben ik nog even teruggegaan, om de hond en kat te redden. Het leger was er voor bescherming, ik mocht de dieren halen en moest daarna gelijk weg." Dinsdagavond naderde de brand het huis tot op zo'n vijfhonderd meter. ,,Plotseling kwam er een wervelwind en vlogen de vlammen misschien wel twintig meter de lucht in. In een film zie je het zo erg niet." Het stel moest alles achterlaten. ,,Tja, dat is even onhandig nu. Maar kleding kunnen we wel weer kopen."

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Het vakantiehuis van de familie Humme is onbewoonbaar geworden door bosbranden in Spanje. © Familie Humme

Het echtpaar is behoorlijk ontdaan door de verwoestende brand. Ze verblijven op dit moment bij hun dochter in de B&B. Er is toegezegd dat ze een ander, vervangend huis krijgen, als ze het oude weer willen opbouwen. ,,We blijven hier nog wel. We worden keurig netjes op de hoogte gehouden."

Onder controle

Bij de brand zijn volgens Humme wel veertig huizen in vlammen op gegaan. Dochter Mercedes spreekt goed Spaans en helpt haar ouders waar ze kan. ,,Ik ben allang blij dat iedereen terecht is", zegt ze. De bosbranden zijn pas sinds vrijdag onder controle. Sindsdien zijn er ook enkele buien gevallen. ,,Te laat", zegt Mercedes Humme. 

Quote

Het leger was er voor bescher­ming. Ik mocht de dieren halen en moest daarna gelijk weg

Gerard Humme
Volledig scherm
Het echtpaar Humme uit Bodegraven. © Privéfoto