Volledig scherm
De Alphense tv-toren, die sinds eind vorig jaar in de felgekleurde schijnwerpers staat. © Peter Franken

Valk kan nu dankzij verlichting tv-toren ook 's nachts jagen

Het paar slechtvalken op de Alphense tv-toren lijkt zich weinig aan te trekken van de schijnwerpers die de toren sinds eind 2017 in fel gekleurd licht zetten. "We zien eigenlijk geen verschil in hun gedrag'', zegt Arie Kwakernaak van de Alphense stichting Nestkastlive. "Wellicht is dit iets te vroeg geconcludeerd, want het paartje is nog niet met een nest bezig.'' Een goed ijkpunt kan het leggen van het eerste ei zijn, dat gebeurde vorig jaar op 21 maart.

Slechtvalken broeden op hoge gebouwen als kerktorens en tv-masten en jagen vaak vanuit die positie op duiven en spreeuwen. De valk laat zich van grote hoogte op zijn prooi vallen en kan daarbij snelheden van 200 kilometer per uur bereiken.

Verlichting

Quote

Dat licht gebruiken ze om 's nachts te jagen

Martin Mollet

Nestkastlive heeft in 2011 een nestkast hoog in de toren opgehangen, waarvan de beelden live te zien zijn. "Slechtvalken wennen redelijk snel aan dit soort verlichting'', zegt Martin Mollet, van de slechtvalkenwerkgroep afdeling Zuid-Holland. "Er zijn paartjes die in masten op industrieterreinen broeden die 24 uur per dag verlicht zijn. Dat licht gebruiken ze om 's nachts te jagen. Dat weten we omdat er prooiresten zijn gevonden van trekvogels die alleen 's nachts bij volle maan vliegen.''

Wie nu naar het nest op de tv-toren in Alphen kijkt ziet twee eieren liggen. Maar die zijn van vorig jaar, toen zich hier een familiedrama heeft afgespeeld. Het vaste paartje had drie eieren gelegd en was die aan het uitbroeden, toen zich een concurrent van het mannetje meldde en de heer des huizes verjoeg. Dat betekende voor het legsel: einde oefening. En het was ook al te laat in het jaar voor een tweede leg.

Daarmee werd 2017 het eerste jaar zonder uitvliegers. Toch zien vogelkenners het 'drama' als iets positiefs: er zijn inmiddels zoveel slechtvalken in Nederland dat twee mannetjes om een goede nestplaats moeten vechten. Ons land telt naar schatting 200 paartjes.