Volledig scherm
Otto van Elzelingen toont vol trots zijn gouden plak voor zijn versierde huis. © Martin Sharrott Fotografie

Van Elzelingen is de beste in het hol van de leeuw

Voor de derde keer op een rij won Otto van Elzelingen (48) goud op het WK ITF taekwondo. De Alphenaar won op het onderdeel tuls in de categorie 35+.

Zo nuchter als hij is, vierde Otto van Elzelingen met een gebakje en een bakje koffie bij terugkomst in Alphen zijn gouden plak. ,,Het is onwerkelijk", is zijn eerste reactie, terwijl hij met familie in de tuin zit. ,,Zeker omdat het in Argentinië is gelukt. Dat is het grootste taekwondo-land van de wereld. Meer dan een miljoen Argentijnen beoefenen taekwondo. Het WK werd live uitgezonden op sportzender DeporTV en was ook online te streamen. Op de laatste WK-dag was het helemaal uitverkocht en waren er zo'n 10.000 supporters. Dat is niet te vergelijken met Nederland. Überhaupt een medaille op het WK behalen is een gigantische prestatie, maar goud is ongelooflijk. Het niveau bij de senioren was ontzettend hoog. De crème de la crème deed mee."

Na drie ronden versloeg de oud-inwoner van Woubrugge, in het bezit van de vierde dan, in de finale de Colombiaan Adrian Bedoya op het onderdeel tuls (een schijngevecht met denkbeeldige tegenstanders volgens een bepaald patroon). De puntentelling is op basis van ritme, kracht, techniek en uitvoering. Op het onderdeel power breaking (plank breken) won teamgenoot Martin van Straaten van de Alphense taekwondovereniging Suokjang de bronzen medaille. 

Quote

Ik heb nu drie keer het hoogst haalbare binnen en ik denk dat ik mijn laatste WK achter de rug heb

Otto van Elzelingen

,,Wij zijn de enige Nederlanders met een prijs op het WK. Helaas was dit de slechtste prestatie van Nederland op een WK tot nu toe, maar wij zijn erg trots dat wij wél een medaille hebben. Drie keer op een rij goud is niet vaak voorgekomen", aldus Van Elzelingen. Eerder behaalde hij goud op het WK in Italië (2014) en het Verenigd Koninkrijk (2016).

Laatste WK

Over twee jaar is het WK in Moskou (Rusland), maar Van Elzelingen is er dan niet meer bij. ,,We zouden na het WK evalueren met de wedstrijd- en selectiecommissie van de bond. Ik heb nu drie keer het hoogst haalbare binnen en ik denk dat ik mijn laatste WK achter de rug heb. Ik ga mij richten op het trainerschap bij de bond en bij Suokjang. We zijn nu vooral bezig met het opleiden van een nieuwe generatie. 

Mijn dochter is tien en moet nog haar eerste dangraad behalen, maar ze heeft de ambitie om net zo ver te komen als ik. Ik stop op mijn hoogtepunt", zegt Van Elzelingen, die de Koreaanse sport sinds zijn zestiende beoefent. Taekwondo werd in 1955, vlak na de Koreaanse oorlog, opgericht om Zuid-Korea op de kaart te zetten. ,,Als je ziet hoeveel mensen de sport nu wereldwijd beoefenen, is dat geslaagd."

Kleine sport

Hij gaat verder: ,,In Argentinië kreeg ik zoveel felicitaties en waardering. Over de hele wereld werd mijn prestatie erkend. Als ik in Buenos Aires in mijn pak over straat liep werd ik aangesproken en wilde men met mij op de foto. Dat is heel bijzonder om mee te maken. De beleving is daar heel anders dan in Nederland. Hier is taekwondo slechts een kleine sport. Terwijl het een kruising is van karate en kickboksen. Dat laatste is met vechters als Rico Verhoeven wél populair in ons land. De wedstrijden zijn slechts een element van taekwondo. De sport zorgt voor meer zelfvertrouwen en discipline en respect voor elkaar. Taekwondo is een way of life."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.