Volledig scherm
Berry en Marion op hun boot Koos. © Leny van den Belt

Van oude roestbak tot heerlijk vakantiebootje

schipperstaalWie weleens aan de waterkant zit, kan zich verbazen over de namen van sommige boten. In de rubriek Schipperstaal gaat Leny van den Belt op zoek naar het verhaal achter een scheepsnaam.

Over het algemeen hebben boten vrouwennamen. Zo niet deze fraai gestroomlijnde bakdekker uit 1932. ,,Het is wat vreemd om een boot Koos te noemen, maar ik zie het ook als een leuke woordspeling. Het is ook de verlezen tijd van kiezen", zegt Marion.

Scheepsnaam: Koos
Waar gespot: Ziende Nieuwkoop
Opvarenden: Berry Kempen en Marion Biesheuvel
Thuishaven: ZoetWater Nieuwkoop

Berry moet er een beetje om lachen, maar het is wel een feit dat hij in 2011 bewust voor deze boot heeft gekozen. ,,Ik heb een bedrijf", vertelt hij ,,en ik had een klant waar ik veel werk voor had gedaan. Het werd crisis en hij kon niet betalen. Dus nam ik die boot over."

Het was een roestbak. ,,Ik dacht: ik verkoop hem wel, al zou ik er als oud ijzer niet meer dan 3000 euro voor krijgen." Bij Vedette Jachtbouw in Ter Aar vonden ze het een prachtschip. ,,Daar is hij helemaal opgeknapt."

Inmiddels is hij veel meer waard geworden en doen Berry en Marion hem niet meer weg. Ze varen ermee door heel Nederland. Marion was er meteen verliefd op, alleen vindt ze het jammer dat de gangboorden nogal smal zijn. ,,Dat is voor de matroos niet zo fijn. Vooral in de sluizen moet je goed uitkijken en houvast zoeken."

Ze hebben plannen om naar Amsterdam te tuffen. ,,Als het lukt willen we door de Oranjesluizen." Wat maakt dit nou zo'n fijne boot? ,,De vaareigenschappen", zegt Berry. ,,Hij is heel koersvast." 

De boot schijnt gebouwd te zijn in Alkmaar. Marion weet dat er in het Groene Hart veel bakdekkers rondvaren. ,,Dit is echt een bakdekkersregio." Er is ook een bakdekkersclub. ,,Die heet De Oude Glorie. Daar gaan we lid van worden."