Volledig scherm
Melissa Scholtens met zoon Mika en pedagogisch medewerkster Ellie Kuijf. © Martin Sharrott Fotografie

Vandalen slaan opnieuw toe in kabouterbos in Alphen

De scherven lagen overal. Wéér werden vernielingen aangericht aan het kabouterbos bij kinderopvang De Lapjeskat aan de Mandenvlechter in Alphen. Medewerkers worden er moedeloos van. Geregeld treffen ze na het weekeinde vernielingen aan in hun kabouterbos. Inmiddels zijn zo goed als alle kabouters en paddenstoelen vernield.

,,Het was ook nu weer één grote ravage", weet Nathalia Bartelds van Junis. ,,Alles bij elkaar hadden we zo'n vijftien kabouters in het bos staan. Daar is niks meer van over. Afgelopen weekeinde is de laatste paddenstoel onthoofd."

In een vergadering met de oudercommissie van de locatie vertelde Bartelds over de vernielingen. Melissa Scholtens besloot daarop in actie te komen. Op Facebook plaatste het lid van de oudercommissie een oproep voor nieuwe tuinkabouters. 'Er is geen budget voor nieuwe', schrijft ze.

Efteling

,,Ons kabouterbos is net de Efteling, maar dan in het klein", zegt Bartelds. ,,Er loopt een klein paadje over het terrein en overal stonden kabouters. De één met een hengel, de ander luierend in de zon. De kinderen die op deze locatie komen zijn tussen de 2 en 4 jaar en wandelen er graag. Het is echt een ontdekpaadje voor ze."

Quote

Dat vandalisme waar we best vaak mee te maken hebben, werkt echt demotive­rend

Nathalia Bartelds, Junis

Het overkwam het kinderdagverblijf eerder dat spullen vernield werden. Toen werden na een oproep vele kabouters aangeleverd. Junis hoopt daar nu weer op. ,,Je ziet dan dat het ons gegund wordt. Het mooie is dat je dan ook de andere kant van de samenleving ziet."

Tot nu toe is er nog niet veel gereageerd op de oproep van Scholtens. Wie een kabouter wil schenken kan hem afgeven bij de locatie aan de Mandenvlechter, of laten ophalen door de oudercommissie.

Bartelds denkt dat jonge kinderen de vernielingen aanrichten. Naast de kabouters, werden ook al eens vernielingen aangebracht aan het buitenbedje. ,,Ze klimmen gewoon over het hek", verzucht Bartelds. ,,Dat vandalisme waar we best vaak mee te maken hebben, werkt echt demotiverend."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.