Volledig scherm
foto ter illustratie © CATRINUS VAN DER VEEN

Veeboer moet vier maanden zitten na verwaarlozing kalven

Een 46-jarige veehouder moet vier maanden de cel in vanwege verwaarlozing van zijn vee in een stal aan de Landlustweg in Alphen. De Haagse politierechter sprak donderdag van een “schrijnende situatie” op het boerenbedrijf.

In april dit jaar constateerde een controleur dat hij drie zieke rundkalveren niet liet behandelen door een dierenarts. Bij de beesten waren ontstekingen geconstateerd. Begin dit jaar was hij door het gerechtshof al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, ook vanwege verwaarlozing van vee. Die straf moet de veehouder nu ook gaan uitzitten.

De veehouder was vandaag niet op de zitting aanwezig. Volgens de officier van justitie heeft hij er een ”zooitje van gemaakt” op zijn erf. In maart zou hem verteld zijn dat hij een dierenarts voor de zieke rundkalveren moest regelen. Een maand later was dat nog niet gebeurd, aldus de officier. ,,Het dierenwelzijn is bij mijnheer niet in orde. Hij is heel erg eigenwijs, en denkt dat hij het zelf kan.”

Pogingen om hem op rechte pad te krijgen, hadden geen resultaat. Tijdens de controles bleek dat de verblijfruimten voor het vee besmeurd waren met mest en urine. De veehouder heeft volgens officier van justitie helemaal geen agrarische opleiding. De officier vertelde de rechter donderdag dat de verdachte “wrak vee”, ongezonde dieren, opkoopt bij andere agrariërs, met de bedoeling ze weer op te knappen. Daarin zou hij niet erg succesvol zijn.

De officier eiste donderdag dat de veehouder in totaal zes maanden zou gaan zitten. De rechter haalde daar twee maanden cel vanaf. Conform de wens van de officier, besloot de rechter ook dat de veehouder de komende tien jaar alleen nog vee mag houden als hij daarvoor toestemming krijgt van inspectiedienst NVWA.