Volledig scherm
© ANP XTRA

Veertien maanden cel geëist tegen Nieuwkoper en Moordrechter voor stelen gereedschap

Tegen twee mannen, Nieuwkoper Josef S. (33) en Moordrechter Sven S. (37), is vandaag in de Haagsche rechtbank 14 maanden cel geëist wegens inbraak in een villa in Nieuwkoop en grootschalige diefstal van gereedschappen en heling. Daarnaast wil het OM dat beide mannen zich laten behandelen en de slachtoffers schadeloos stellen. ,, Beide verdachten hebben verschillende bedrijven ernstig gedupeerd”, sprak de aanklager. ,, Het leek wel een roversbende”.

De zaak kwam aan het rollen toen de twee verdachten door het alarmsysteem werden betrapt bij een inbraak in een villa aan de Noordenseweg in Nieuwkoop op 12 januari. Toen de politie Josef S. bij de arrestatie fouilleerde, bleek hij een autosleutel tussen zijn billen te hebben geknepen. In de auto die verderop stond, vond de politie een hoeveelheid gereedschap. Daarbij zaten spullen die bij een eerdere inbraak al uit de villa waren ontvreemd.

De garagebox en woning van de Nieuwkoopse verdachte bleek ook bezaaid te zijn met gereedschap. Daaronder waren ook slijp- en zaagmachines, die op 10 oktober uit een container aan de Woerdense Verlaat waren gehaald. Ook trof de politie twee gestolen scooters van uitzendbureau ORTO aan in de garagebox.

De Nieuwkoper gaf alleen toe de mislukte inbraak op 12 januari gepleegd te hebben en hield zich vandaag bij de rechter verder van de domme. ,,Weet ik veel hoe al die spullen bij mij thuis kwamen! Een paar mensen hebben een sleutel van mijn huis.” Wie dat dan waren, zei hij niet. “Ik wil niet de rest van mijn leven over mijn schouder kijken.”

Bij de Moordrechter vond de politie naast gereedschap ook een bandenzaag en een compleet aggregaat. Ook deze verdachte gooide het erop dat anderen de gestolen er hadden neergezet. In berichtjes op de telefoon van de Moordrechter werd echter gereedschap te koop aangeboden.

Beide verdachten bleken een strafblad te hebben en drugs te gebruiken. De Nieuwkoper zou daarnaast aan ADHD en een gokverslaving lijden. Hun advocaten benadrukten dat beide verdachten een beter leven wilden beginnen. Ze vroegen om alleen een voorwaardelijke straf op te leggen, mede omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. De rechtbank doet uitspraak op 3 mei.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195