Volledig scherm
Het is verboden om onder invloed van lachgas te rijden © ANP

Verbod op gebruik en verkoop van lachgas op Alphense evenementen

De verkoop en het gebruik van lachgaspatronen en -ballonnen op evenementen wordt verboden in Alphen. Het Alphense college van burgemeester en wethouders willigt daarmee een voorstel van ChristenUnie-raadslid Caroline Blom in. 

Alphen komt op korte termijn met een voorstel om in relevante evenementenvergunningen als voorwaarde te stellen dat de verkoop en het gebruik van lachgasballonnen en -patronen niet is toegestaan. Raadslid Blom had dit verbod via schriftelijke vragen voorgesteld. Op Koningsdag (27 april) werden lachgasballonnen in de Julianastraat verkocht en opgeblazen vanuit een grote gasfles, zo signaleerde ze, waarna ze aan de bel trok. ,,Het is gevaarlijk en ongezond. Je kunt er blijvende hersenschade van krijgen en de ballonnetjes op de grond zorgen voor een ongelooflijke bende die de gemeente moet opruimen", zei ze over de populaire partydrug.  

Grote Alphense festivals als het Zomerspektakel of Wet 'n Wild Beachfestival gaven al aan lachgas buiten de deur te houden. 

Blom beroept zich op een onderzoek van het Trimbos-instituut. Daaruit bleek dat het risico op ernstige, acute gezondheidsincidenten heel klein is, maar dat negatieve gezondheidseffecten zowel op de korte als lange termijn wel voorkomen.