Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Verdachten van strooptochten langs Aldi’s blijven vast

Hagenaar Nicolaas L. (29) moest rondkomen van een bijstandsuitkering, maar op zijn Facebookpagina was een patserige leefstijl te zien met champagne, horloges en vakanties naar Ibiza. Volgens het OM moet hij dat gefinancierd hebben met strooptochten langs Aldi supermarkten in het hele land, waaronder die in Alphen.

Dat zou hij gedaan hebben met Donavan H. (31) uit Zoetermeer. Ze zouden bij de Aldi’s vooral laptops meegepikt hebben, maar ook ondergoed van Björn Borg en sigaretten. Een derde verdachte, Maurits C. (39) uit Den Haag, heelde volgens het OM gestolen spullen. Het trio zou ruim een jaar een heuse criminele organisatie hebben gevormd. Sinds oktober zitten de drie mannen vast.

Vandaag hield de Haagse rechtbank een pro-formazitting tegen de drie verdachten. ,,Dit gaat niet meer om goedkoop de dagelijkse boodschappen doen bij de Aldi, maar over winkeldiefstallen op grote schaal”, zei de officier van justitie. Officieel zijn Nicolaas L. en Donovan H. aangeklaagd voor diefstallen bij slechts elf Aldi’s, in onder meer Alphen, Tilburg, Nijmegen, Werkendam en Leiden.

Op de TomTom van Donavan H. werden echter adressen van 144 Aldi’s door de politie gevonden. Op één dag zouden dertien supermarkten bezocht zijn, zo noteerden agenten die verdachten volgden. ’s Ochtends reed een lege auto weg, en ’s avonds werden de spullen door dezelfde auto afgeleverd bij een winkel in de Jan Luyckenlaan in Den Haag. Deze zaak is inmiddels gesloten, aldus de officier van justitie.

Ontkenning

Nicolaas L. ontkent de beschuldigingen over de strooptochten. ,,Heel dun ijs”, zei de advocaat van de verdachte vandaag bij de Haagse rechtbank over het bewijs van het OM. ,,Mijn cliënt is de gebeten hond voor de politie.” Volgens haar was L. nog nooit in gemeenten waar Aldi’s zijn beroofd.

,,Waar gaat dit alles over!”, zei de geïrriteerde Hagenaar zelf. Hij wilde vrijgelaten worden uit voorarrest, zodat hij een operatie in het ziekenhuis kan ondergaan. De rechtbank laat hem en medeverdachte Donavan H. hem echter niet gaan. Maurits C. komt wel op vrije voeten.