Verhuizing compleet woonhuis mét inrichting geslaagd

VideoDe verplaatsing van de twee-onder-een-kapwoning in de Alphense Prins Hendrikstraat 60 A en 60 B met de complete inrichting is klaar. Het huis is na een half uurtje aangekomen op zijn nieuwe plek.

De afgelopen maanden is de bakstenen kolos uit 2005 drie-en-een-halve-meter opgevijzeld en op een stalen draagconstructie gezet. Het geheel is op drie zeer brede en lage voertuigen gezet.

Die speciale voertuigen hebben tientallen, onafhankelijk van elkaar bewegende wielen, die 360 graden gedraaid kunnen worden. ,,De moeilijkheid van de operatie zit er vooral in om het geheel tot op de millimeter waterpas te houden’’, zei project-ingenieur Jeroen van de Heijning eerder vandaag al. ,,Meestal verplaatsen we stalen constructies, die enige frictie kunnen hebben. Dit is beton en baksteen, dat gaat scheuren.’’ 

Bewoners hoefden niet bang hoeven te zijn dat er ook maar een theekopje of wijnglas zal omvallen tijdens de verhuizing.

De klomp beton en bakstenen woog 650.000 kilo en moest door 21 hydraulische vijzels recht worden gehouden. De af te leggen afstand, naar een kavel iets verderop in de straat, bedroeg nog geen 100 meter. 

De Alphense dubbele villa hoefde niet weg voor een brug of iets dergelijks; de vermogende eigenaar wil op de plek een ander huis bouwen met een grote kelder eronder. Het bleek goedkoper de dubbele villa te verplaatsen dan hem te slopen, zoals hij eerder van plan was. 

Hieronder de verhuizing in beeld:

Volledig scherm
Huisje verwisselen © Peter Franken
Volledig scherm
Huisje verwisselen © Peter Franken
Volledig scherm
© Josh Walet
Volledig scherm
Huisje verwisselen © Peter Franken
Volledig scherm
Huisje verwisselen © Peter Franken