Volledig scherm
Samenwerking van Nieuwkoopse Musea, Peter Groen (l) © Merel Klijzing

Verhuizing Nieuwkoopse musea levert hoofdbrekens op: ‘we hadden wat sneller gewild’

Peter Groen had het liefst vorig jaar al vijf musea onder het dak van multifunctioneel centrum De Zevensprong in Nieuwkoop willen huisvesten. Nogal ambitieus vindt hij nu. Hij mikt nu op het einde van dit jaar. ,,Het Smederijmuseum komt later.”

In de loopstal van de Zevensprong is flink geklust. Het dak is waterdicht gemaakt, de vloer geëgaliseerd, de schuifdeuren zijn vervangen door openslaande deuren en de elektrische installatie is vernieuwd. In de ruimte staan dozen, met daarin de inhoud van het schaats- en mutsmuseum uit De Hoef, een van de musea die hier worden ondergebracht. ,,We hadden het wat sneller gewild”, geeft voorzitter Peter Groen van Stichting de Zevensprong toe, ,,maar de tijd nemen is toch beter. Je kunt het beter meteen goed doen.”

Hij vertelt dat er sessies zijn geweest met het Erfgoedhuis. ,,Zij ondersteunen musea in Zuid-Holland.” Bovendien krijgt hij advies van Adelheid Ponsioen, voormalig directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem. Sinds januari dit jaar hebben de voorzitters van de overige musea - het Oudheidkundig- en Poldermuseum, het Smederijmuseum en het Museum Verleden Tijd van Henk de Boer - een commissie gevormd. Groen: ,,Op 1 juli zijn ze tot de slotsom gekomen dat ze samen willen optrekken.”

Halfsteens 

Eigenlijk is de verhuizing van het Smederijmuseum het lastigst. ,,Het is een heel fragiel, halfsteens gebouwtje. Té fragiel om het op te tillen en naar de Zevensprong te brengen. Bovendien is het voor sommige mensen nog moeilijk om te wennen aan het idee van een verhuizing. Dat wordt een langzamer proces.”

Quote

Maar je komt natuurlijk geld tekort. Zoals bij elk museum. Structu­reel hebben wij 15.000 euro subsidie per jaar nodig

Peter Groen, Stichting De Zevensprong

Hij vertelt dat de gemeente Nieuwkoop bereid is woningbouw op de plek van het huidige museum mogelijk te maken. ,,Uit de opbrengst van de woningen kan de verhuizing gefinancierd worden.” Hij vertelt dat er daarvoor niet een hele bestemmingsplanwijziging nodig is. ,,Het is een kleine wijziging, een postzegelplan. Zo’n procedure duurt ongeveer negen maanden.”

Ondertussen gaan de voorbereidingen gewoon door. Bert van der Tang, voorzitter van het Oudheidkundig- en Poldermuseum kijkt ernaar uit om de collectie te kunnen verhuizen. Het museum huist al in De Zevensprong, maar heeft behoefte aan meer ruimte. ,,Niet alle stukken die we nu hebben, brengen wij naar het nieuwe museum”, zegt hij, ,,maar in de ruimte die wij achterlaten, kunnen we deelexposities houden.” In de loopstal moet het ‘verhaal van Nieuwkoop’ verteld worden. ,,Zonder verhaal heb je geen museum”, vindt hij, ,,vandaar dat wij het verhaal ook visueel willen maken met audiovisuele presentaties.”

,,Vooruitlopend op de ontwikkelingen hebben wij een businessplan opgesteld en een exploitatiebegroting”, zegt Groen. ,,Daarin is aangetoond dat het Museumplein in oprichting, zoals de naam voorlopig luidt, succesvol kan zijn. Maar je komt natuurlijk geld tekort. Zoals bij elk museum. Structureel hebben wij 15.000 euro subsidie per jaar nodig. Daar komt een voorstel voor in de gemeenteraad.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195