Volledig scherm
De zendamateurs Rob Aartman (links) en Joop Schalkwijk moeten weg van hun plek in Kamerik. © Marlies Wessels

Verslaafd aan het mysterie van de verbinding

De Bodegraafse zendamateurs zoeken een nieuwe plek vanwaar ze contact kunnen maken met mensen over de hele wereld. ,,Het mysterie van de verbinding, dat je contact hebt met iemand 2.000 kilometer verderop.''

Quote

We zoeken nu een nieuwe plek in Bodegraven of omgeving om onze container neer te zetten

Rob Aartman

De club van zes mannen huist nu nog in een container op het erf van boer Wim in Kamerik. ,,De boer heeft zijn boerderij verkocht en wij kunnen helaas niet blijven'', vertelt Rob Aartman, op de korte golf beter bekend onder 'callsign' PA3GVI. ,,We zoeken nu een nieuwe plek in Bodegraven of omgeving om onze container neer te zetten. Dat moet wel in het buitengebied zijn, want in de bebouwde kom is er te veel ruis in de ether.''

Aartman begon op zijn zestiende als zendamateur. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig jongeren die deze hobby oppakken. ,,Mensen hebben het dan over internet, maar dat is niet te vergelijken. Het is het mysterie van de verbinding, dat moet je pakken.''

Contact

Collega-zendamateur Joop Schalkwijk, alias PD2JAM: ,,Je kunt niet zeggen: nu ga ik contact maken met Japan. Je zendt een signaal de juiste richting in maar of je ook verbinding krijgt is de vraag."

Quote

Je zendt een signaal de juiste richting in maar of je ook verbinding krijgt is de vraag

Joop Schalkwijk

,,We zenden een signaal de ether in, via de korte golf," legt Aartman uit. Het mooiste is als dat via de ionosfeer kaatst naar een andere plek op de wereld. Dat gaat met de snelheid van het licht. Hoe actiever de zon is, hoe beter de condities zijn voor wereldwijde verbinding."

Aartman roept via een microfoon zijn 'callsign' en meldt dat hij verbinding wil met iemand in Noord-Amerika. Onlangs herhaalde oproepen lukt het niet. Met een Italiaan die de oproep beantwoordt, volgt een kort gesprek waarin technische gegevens worden uitgewisseld. ,,We melden altijd de kwaliteit van ontvangst en de apparatuur waarmee we werken."

Hoewel het zendamateurisme niet meer zo bekend is in Nederland, zijn er wereldwijd miljoenen zendamateurs actief. Onder hen ook beroemdheden zoals Cliff Richard en koning Juan Carlos van Spanje. Schalkwijk: ,,Met Juan Carlos heb ik één keer kort verbinding gehad."

Prijzen

Aartman: ,,Het zendamateurisme is heel breed. Sommigen houden vooral van de techniek, het bouwen van de apparatuur. Anderen experimenteren met antennes. Wij doen graag mee met wedstrijden." Bij wedstrijden is het zaak om met zoveel mogelijk zendamateurs wereldwijd verbinding te leggen. Schalkwijk: ,,Dat kunnen er in 6 uur tijd wel 1.200 zijn." De Bodegraafse zendamateurs hebben hiervoor al herhaaldelijk prijzen in de wacht gesleept.

In een map bewaart Aartman kaarten die bewijzen met welke landen hij inmiddels contact heeft gehad. ,,Zendamateurs gaan soms twee weken lang zenden op een afgelegen eiland zodat iedereen wereldwijd contact kan maken met dat land." Noord-Korea prijkt op het korte lijstje van landen waarmee Aartman nog contact moet maken om zijn verzameling compleet te hebben. ,,Maar het zit er niet in dat ik die ooit krijg, zenden is daar niet toegestaan."